Menu
I huvudet på

Eliza Kücükaslan, utsedd till framtidens ledare

”Mitt skissblock är fullt av uppslag som jag ska lägga tid på att utveckla under hösten.”

ELIZA KÜCÜKASLANI våras blev hon korad till Framtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna. Men trots att hon är både hedrad och stolt över utmärkelsen är Eliza Kücükaslan tveksam till epitetet ”kvinnlig” ledare.

– En bra ledare är bra oavsett kön. Det handlar om att vara trygg i sig själv, medveten om sina styrkor och svagheter och att våga delegera för att skapa ett vinnande team, säger Eliza.

De egenskaperna hade hon stor nytta av när hon 2011 antog utmaningen att, som landschef, bygga upp Milvik i Ghana som under namnet Bima säljer försäkringar distribuerade via mobiloperatörer. Tre år senare gick bolaget med vinst, hade cirka 1,5 miljoner kunder i Ghana och hade expanderat till över tio länder i Afrika, Asien och Latinamerika.

– Det har varit en fantastisk resa. Det finns sådan oerhörd potential i de här tillväxtmarknaderna. Jag är övertygad om att näringslivet kan skapa positiv utveckling och minska fattigdomen om man jobbar på rätt sätt. Nyss hemkommen från Ghana har Eliza huvudet sprängfyllt av idéer kring nya affärsprojekt.

– Jag har gett mig själv några månader att skissa vidare på mina idéer och så småningom realisera den bästa av dem. Vilket land det blir i återstår att se.

Inforuta ELIZA KÜCÜKASLANNÄSTA STORA AFFÄRSIDÉ

Efter tre år i Ghana har jag mängder med idéer kring nya affärsmöjligheter i Afrika. Mitt skissblock är fullt av uppslag som jag ska lägga tid på att utveckla under hösten för att sedan realisera längre fram.

BRÖLLOPSTAL

Min bästa vän gifter sig om mindre än en vecka och jag ska hålla tal. En hel del av mina tankar kretsar just nu kring hur jag ska få ihop ett bra, inlevelsefullt tal till bröllopsparet.

FRAMTIDENS LEDARSKAP

Jag funderar mycket på och diskuterar ledarskapsfrågor och framtidens ledarskap. Hur ska vi skapa sunda företagskulturer där människor kan växa både karriärmässigt och själsligt. Det är en utmaning, inte minst nu när den tekniska utvecklingen gör att det personliga och arbetslivet är så integrerat med varandra.

STYRELSEUPPDRAG

Jag känner mig redo och är nyfiken på att åta mig ett styrelseuppdrag för något mindre företag. Jag funderar på hur jag kan bidra med den kompetens och erfarenhet jag har och hjälpa andra människor och organisationer att utvecklas.

PARAGLIDING

I somras gjorde jag en resa till Frankrike, där jag gick en nybörjarkurs i skärmflygning. Det var en fantastisk upplevelse, att flyga fritt över Alperna. Jag är sugen på att gå fortsättningskursen, men kanske också på att starta någon liknande verksamhet här i Sverige.

Text: Karin Cedronius. Foto: Alexander Pihl.

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode