Menu
Så hjälpte Bisnode Dustin

Träffsäker kundkännedom tog Dustin till toppen

För tio år sedan gick Dustins marknadsföringsaktiviteter ut på att skicka en och samma katalog till alla kunder. Nu har kundinsikt gjort dem till en av Nordens ledande it-återförsäljare. – Att känna sina kunder är hemligheten bakom framgången, säger Dustin Groups CRM-chef Caroline Peterson-Ullstrand.

Utmaning:

Dustins kundbas växte sig allt större och med ett högt antal företagskunder var tydlig segmentering ett måste – men den egna kunddatan räckte inte som underlag för segmenteringen. 


Lösning:

Med Bisnodes tjänst Nordisk Dataavisering fick Dustin tillgång till data om deras befintliga kunder som gjorde det möjligt att dela upp dem efter bland annat bransch och storlek, och rikta marknadsinsatserna därefter.


Resultat:

Sedan arbetet med Nordisk Dataavisering startade har Dustins andelsnärvaro hos befintliga kunder ökat och man har sett en effektivisering av marknadsföringsbudgeten. 

Caroline Peterson-Ullstrand

Visst ska man veta vem man säljer till – men det är lättare för vissa företag än för andra. Råkar man vara ett snabbt expanderande företag med en kärnverksamhet inom e-handel har man en utmaning framför sig. Det är just den utmaningen företaget Dustin har bemött på vägen till att bli en av Nordens ledande återförsäljare av it-produkter med tillhörande tjänster och lösningar.

Dustin startades av entreprenörerna Ulla och Bo Lundevall när de fick idén att sälja färgglada floppy disks på postorder från sin djuraffär i Farsta. Drygt tio år senare, ungefär samtidigt som internetjätten Amazon såg dagens ljus, öppnade de sin första webbshop.

– Dustin har växt från ett litet frö till en stor aktör på marknaden. En sådan utveckling ställer nya krav på ett företag, inte minst vad gäller marknadsföring och försäljning. Ändå hade Dustin en rätt likriktad marknadsföring en bra bit in på 2000-talet, säger CRM-chefen Caroline Peterson-Ullstrand. 

Träffsäker marknadsföring

CitatFör tio år sedan var Dustins enda riktiga marknadsaktivitet att skicka en och samma katalog till alla kunder. Nu är läget ett helt annat. 

– Vi är på en resa där vi försöker utnyttja kundinsikt i allt vi gör, inte minst i marknadsföringen. Vi behöver lära känna våra kunder för att planera våra marknadsaktiviteter, säger Caroline Peterson-Ullstrand.

Eftersom ungefär 90 procent av Dustins försäljning är B2B var det specifikt företagskunderna man ville ha mer information om. 

– Vi har transaktionsdata om våra kunders inköp, men vi behövde mer information än så. Vi ville veta hur stora företagen som handlar av oss var, vilken bransch de tillhörde, vilken it-potential de hade – kort sagt allt som kunde hjälpa oss att rikta särskilda marknadsaktiviteter till särskilda grupper.
 

Nordisk DataaviseringUppdaterade kundregister

För att lösa problemet beslöt sig Dustin för att uppdatera sina kundregister i Danmark, Norge och Sverige genom Bisnodes tjänst Nordisk Dataavisering. Tjänsten ger dem kontinuerligt uppdaterad information om deras kunder i länderna, och det är enligt Caroline en otrolig konkurrensfördel.

– Den här datan, tillsammans med vår egen, lägger grunden för hur vi prioriterar och kommunicerar med våra kunder. Storleken på ett företag kan exempelvis hjälpa oss att bestämma om vi ska bemöta dem med ett DM-utskick eller ett säljarbesök. Vi har också börjat tillverka branschspecifik kommunikation, som vår skoltidning, säger Caroline Peterson-Ullstrand.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Genom att skapa riktad kommunikation som är relevant för specifika kundgrupper behöver Dustin inte längre spendera vitt och brett på marknadsföringen.

– Målet med den här satsningen har varit att öka vår närvaro hos kunderna och att få bättre avkastning på varje marknadsföringskrona. Och jag kan glatt säga att vi har lyckats med båda två. Dessutom skapar det mervärde för våra kunder som bemöts av information som är relevant för just dem.

Så hjälpte Bisnode Dustin


 Dustin ville få bättre koll på sin företagskundgrupp som står för drygt 90 procent av företagets försäljning. Kundgruppen har vuxit dramatiskt och gruppens bredd innebär att man måste bemöta olika segment på olika sätt vad gäller sälj och marknadsföring. 

 Dustin samlar själv in mycket transaktionsdata om sina kunder men saknar data  som visar företagens bransch, storlek, senaste adress, bokslutsinformation och så vidare. Att samla in datan själv skulle vara omöjligt, menar CRM-chefen Caroline Peterson-Ullstrand.

 Bisnode föreslog att Dustin Group skulle uppdatera sina kundregister i Sverige, Norge och Danmark genom att använda Bisnodes tjänst Nordisk Dataavisering. Tjänsten ger Dustin enkel tillgång till kompletterande data om ländernas samtliga företagskunder.

 Informationen som Dustin får genom Nordisk Dataavisering lägger tillsammans med företagets egen transaktionsdata hela grunden för deras segmenteringsarbete – och visar därmed vilka marknadsinsatser som ska riktas till olika grupper. 

Text: Nanna Brickman. Foto: Evelina Carborn

Läs även

Om Avisering - automatisk uppdatering av dina kundregister >>
Komplettering – marknadens mest kompletta källor >> 
Kundlösningen: Smart data gör Unicarriers crm effektivt >> 

Brains - Tema Smart Data

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Tommy Susak
Tommy Susak

Large Account Manager
46 70 947 15 15
tommy.susak@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode