Menu
Hjärnan och ledarskap

Doktorns recept för succé

Ju mer vi lär oss om hur hjärnan fungerar, desto bättre samspel mellan huvud och magkänsla för att fatta rätt beslut. Britta Wallgren, vd på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, menar att bra ledarskap börjar med att lära känna sig själv.

Britta Wallgren

– Kan jag hjälpa dig? I entrén på Capio S:t Görans sjukhus välkomnar en kvinna besökarna som om de skulle checka in på hotell. När första intrycket är positivt sker en reaktion i vår hjärna. Det är en av flera saker som sjukhusets vd Britta Wallgren lärde sig när hon läste Katarina Gospics och Stefan Falks bok ”Neuroledarskap”.

Vikten av första intrycket

– Om du som patient får ett negativt bemötande krävs nio positiva intryck för att komma tillbaka till status quo. Får du ett positivt bemötande krävs fyra negativa för att du ska vända. Negativa intryck är alltså starkare än positiva, säger Britta Wallgren. För sju år sedan tog hon över som vd för sjukhuset. Att hon skulle bli chef var aldrig hennes plan. Hon trivdes utmärkt som narkosläkare, eller anestesiolog som det heter på läkarspråk.

Men hon märkte att hon blev allt mer engagerad i patientflöden, att både patienternas och personalens tid skulle kunna utnyttjas bättre med en annan planering. När hon så småningom fick frågan om att bli verksamhetschef ryggade hon tillbaka. 

”Ska du bli pärmbärare nu?”, undrade läkarkollegorna. Britta Wallgren hade som läkarchef utvecklat ett digitaliserat sätt att lägga scheman, och få lär sedan dess ha sett henne kånka runt på pärmar i sjukhuskorridorerna. När hon 2009 fick frågan om att bli vd tänkte hon: Hur svårt kan det vara?

Britta WallgrenUtsedd till årets ledarskapsfrämjare

– Jag har inte sökt de här jobben. Jag har varit rädd för att förlora kontakten med den kliniska verksamheten. Men gradvis insåg jag att som läkare kan jag hjälpa en patient i taget. Nu kan jag hjälpa 100 eller 1 000, säger Britta Wallgren. Sjukvårdens ledarskapsakademi har utsett henne till Årets ledarskapsfrämjare. Bakgrunden till den och flera andra utmärkelser är framgångarna för Capio S:t Görans sjukhus. I en jämförelse mellan Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och S:t Göran har det visat sig att S:t Göran levererar högre kvalitet till lägre pris. En förutfattad mening är ju annars att det finns ett direkt samband mellan vårdens kostnad och hur bra den är.

– Det är precis tvärtom, säger Britta Wallgren och ger ett konkret exempel:

– Vi satsar större resurser och mer pengar än andra sjukhus på läkarbemanningen på akutmottagningen. Om vi sätter den högsta kompetensen först leder det till att vi ordinerar rätt prover och ställer rätt diagnoser, vilket resulterar i kortare handläggningstider och lägre totalkostnader. Hennes ledarskapsfilosofi är tydlig: Hon tror på teamet. Hon ser som sitt uppdrag att sätta tydliga mål och sedan se till att alla samlas runt målen. 

Om Britta Wallgren– En gång i månaden träffar jag alla nyanställda. Jag brukar avsluta med något som kan uppfattas som en floskel där jag säger ”Välkommen till Capio S:t Görans sjukhus, där man har en lön men två jobb. Det ena är att göra varje dags vårdarbete och det andra är att fundera på hur vi kan göra det vi gjorde i dag bättre i morgon”.

Självkännedom är grunden för bra ledarskap

Den ständiga utvecklingen är central i hennes ledarskap. Vägen dit går via stor självständighet. 

– Vi är 1 850 anställda på sjukhuset. Om jag och min ledningsgrupp sitter och bestämmer allt händer ju ingenting. Det blir mycket större effekt om alla är engagerade. Kortsiktigt kan du toppstyra och peka med hela handen och få jättebra effekt, men det håller bara i några månader, konstaterar Britta Wallgren. Grunden för bra ledarskap tror hon börjar i att känna sig själv. Inför jobbet som verksamhetschef ville sjukhusets dåvarande vd att hon skulle göra ett ledarskapstest.

Inför testet fick hon svara på 150 frågor om sig själv. Under två dygn genomgick hon sedan intelligenstest och ekonomiprov och deltog i en simulering där hon var chef för ett medelstort elektronikföretag i Mellaneuropa. Hon skulle i rollspel med psykologer koordinera de olika ländernas utmaningar och prioritera rätt. Som avslutning jämfördes självskattningen med testresultatet. De värden Britta Wallgren uppgav jämfördes med vad de som utförde testerna hade dragit för slutsatser om hennes egenskaper.

"Om man känner att den magkänsla man har också kan understödjas av vetenskapliga belägg, då finns en bra hävstång i det."

Neuroledarskap – ledarskap baserad på hjärnforskning

– Det var en nästan total matchning mellan min egen och deras syn på mig, och det är jag väldigt stolt över. Jag tror att det är viktigt att känna sina egna styrkor och svagheter, och att våga skoja om sig själv och inse att man inte är så perfekt, säger Britta Wallgren. När hon läste boken ”Neuroledarskap” föll ytterligare några pusselbitar på plats om hur hon fungerar och vad som händer i hjärnan hos en avsändare och en mottagare i en dialog.

– Som ledare måste man ständigt försöka utvecklas. Kunskapen om hur hjärnan fungerar har fått mig att reflektera över beteenden. Inte så att jag har gjort några drastiska förändringar i mitt ledarskap, men om man känner att den magkänsla man har också kan understödjas av vetenskapliga belägg, då finns en bra hävstång i det. ■Tidningen BrainsKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode