Menu
Trender & insikter

Det visste du inte om pengar

Rädslan att förlora dem är större än önskan att vinna dem. Det är därför inte hela världen står vid roulettborden och satsar på rött. Här får du några tänkvärda nyheter om pengar.


Så gör de ultrarika

En amerikansk undersökning har jämfört vad de superrika har gemensamt – de som tjänar över miljonen och har minst 20 miljoner på bankkontot. Här är tre exempel:

Ett De tittar inte på dokusåpor. Bara var tjugonde stenrik person kollar på dålig tv. I stället tränar de.

Två De läser. Nio av tio läser minst 30 minuter om dagen.

Tre De går upp tidigt. Nästan hälften av de ultrarika går upp 3 timmar innan de ska vara på jobbet. Antagligen för att hinna läsa och träna.


LÅT ANDRA TA BESLUT OM DINA PENGAR

Nu visar forskning att det kan löna sig att överlåta sina finansiella beslut på andra.

I ett experiment vid Lunds universitet fick 740 personer ta beslut som påverkade den egna ekonomin eller andras ekonomi. Resultaten visade att de som tog beslut med andras pengar var mer riskbenägna och fick högre avkastning på sina pengar.

Monopol med riktiga pengarMonopol med äkta pengar

Klassiska brädspelet Monopol ger sig nu på en marknadsföringskampanj à la Kalle och Chokladfabriken – de tillverkar ett monopolspel fyllt med riktiga pengar. Spelet kommer att distribueras tillsammans med alla andra spel och innehåller drygt 20 000 euro. En lycklig vinnare kommer att öppna sitt nya monopol hemma och inse att han eller hon nästan har råd att köpa en gata på riktigt.

Hallå där ...
Andreas Thim, prissättningsexpert på Klarna

Vilket fel gör svenska företag när de sätter sina priser?
– De utgår från inköpspriset och lägger på x antal procent. Men den tekniken gör ju att svenska företag skulle sänka sin vinst om de lyckades sänka sina inköpspriser.

35 % bolagsskatt i USAHur bör företagen göra i stället då?
– Priset ska ses som ett kraftfullt verktyg för att styra företagets resultat. Ett genomsnittligt företag, oavsett storlek, har kanske en vinstmarginal på 10 procent. För varje procent ni kan höja era priser ökar företagets vinst med drygt 10 procent i relativa termer – då de extra pengarna går rakt ned på bottenraden.

Vad innebär differentiering i priserna?
– Att arbeta med olika marginaler på olika produkter, och helt enkelt basera priserna på kundernas betalningsvilja och det skapade värdet. Bensinjättarna har insett detta. De tjänar i dag mer på en läsk än på en full tank, men de skulle inte sälja läsken om de inte hade bensinen.

Hur ska man använda paketering i sin prissättning?
– Genom att skapa paket som gör att det blir lättare för kunden att välja och lönsamt att köpa mer. På hamburgerkedjorna kostar inte läsken 20 kronor för att den kostar 10 kronor att tillverka – utan för att det får menyn att se prisvärd ut.

Läs mer om Klarna här.

Läs även:

Fem steg för en lyckad inkassohantering >> 
Tio nya företag som värderas skyhögt >> 
Tjäna pengar på att göra gott >> 
Framtidens betalningslösningar >> 
Tio yngsta miljardärerna >>

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode