Menu
Den rätta risken

Vilken är er optimala kreditrisknivå?

Så hittar du nivån som ger dig både trygghet och affärsmöjligheter – och här är verktygen som gör jobbet åt dig. Bisnodes kreditexpert Lars Tingsborg lär dig allt du behöver veta om kreditrisker.

Vilka är de största kreditriskerna för mitt företag?
– Det är väldigt olika beroende på vad du har för slags företag. Men något som är gemensamt för de flesta, och som många missar, är att de stora smällarna oftast kommer från befintliga kunder. Många företag är försiktiga med nya kunder och kollar upp dem ordentligt. Men när man har arbetat ett tag och de betalar som de ska, då släpper man garden. Och då händer det, när man minst anar det: en stor utebliven betalning.
Lars Tingsborg BisnodeHur minskar jag mina kreditrisker?
– Det är egentligen fel fråga, för det handlar inte alltid om att minska sina kreditrisker. Ett företag kan absolut ha för låga kreditrisker och därmed sätta en otrevlig broms på affärerna. Det handlar i stället om att hitta den risknivå som är lagom för ert företag samt att bevaka de nivåerna och dina kunders kreditrating.

Hur räknar jag ut vad som är ”lagom hög” kreditrisk för mig?
– För småföretagaren skulle jag rekommendera en riskanalys av kundportföljen genom att titta på den i dag och jämföra den med hur den såg ut för ett år sedan. Vad har gått dåligt, var behöver ni hålla koll, och vilka risker behöver ni faktiskt ta? Vi erbjuder ett utmärkt verktyg som vi kallar Portföljanalys, den hjälper till att ge en utmärkt överblick och kontroll. För större företag rekommenderar jag Portföljanalys i kombination med att jobba med en av våra analytiker. De går igenom era portföljer och kan ge sin expertis gällande den risknivå som är lagom för er.

Hur har vår syn på kreditrisker ändrats med åren?
– Förr gick företagare mer på magkänsla i sina bedömningar och ofta via kontakter, nu går vi mot att arbeta med rationella verktyg som ger en mycket bättre och mer pålitlig bild. Jag tycker att det är en bra utveckling – vi får allt fler och mer komplexa kreditförhållanden och att göra rätt bedömningar utan rätt verktyg är näst intill omöjligt.

Läs även: Koppla greppet om dina risker »

Så kontrollerar du kreditrisken
 

Mindre företag:

Grön bock  – Ta fram kreditupplysningar på nya kunder.

Grön bock  – Använd kreditvärderingssystem som uppskattar kunders kreditrisk. Bisnodes kreditvärderingssystem fångar exempelvis upp drygt 90 procent av de företag som går i konkurs ett år innan konkursen är ett faktum, och varnar användaren om dem.
Grön bock   – Bevaka befintliga kunder med en tjänst som Bisnodes Business Monitor, så ser du om deras kreditrating ändras eller om det sker andra betydelsefulla förändringar.

Större företag:

Grön bock  – Automatisera era kreditbeslut genom att inkorporera er kreditpolicy i ett beslutstödsverktyg, som Bisnodes Decision Support. Om någon vill handla på kredit får de ett ja eller ett nej direkt baserat på de krav ert företag har ställt.
Grön bock  – Använd verktyg som Bisnodes Portföljanalys för att se och följa utvecklingen av den totala risknivån i din kundportfölj.
Grön bock  – Ta in en kreditriskanalytiker som går igenom hela er kundportfölj, räknar ut den bästa risknivån för er och ser till att ni ligger på rätt nivå.

Kredittrender

Lars Tingsborg ser tre tydliga trender på kreditmarknaden – och alla pekar mot högre risker:

ett Det lånas ut väldigt mycket pengar till konsumenter just nu, på både kort och lång sikt. Ju mer människor lånar, desto större betalningstryck och desto högre risk blir det.

två Vi ser vi en ökad fragmentering på företagssidan, vilket innebär att allt fler aktörer befinner sig i samma värdekedja. Fler exponeringar mellan parter som inte känner varandra betyder fler kreditförhållanden och fler risker.

tre Det sker en förskjutning från soliditetsproblem till likviditetsproblem. Det finns alltså fler företag med en egentligen frisk verksamhet som ändå kan bli en risk, för att de helt enkelt inte har likvida medel att betala med.

Läs även

Så hjälpte Bisnode kreditmarknadsbolaget Seven Day Finans att vända sina kreditrisker till nya kunder. »

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Lars Tingsborg
Lars Tingsborg

Kontaktperson
+46 8 5190 1153
lars.tingsborg@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode