Menu

Datorögon är nya folksjukdomen

Vi spenderar alltmer tid framför dator- och telefonskärmar och det börjar påverka vår syn. Känner du att din syn blivit sämre så finns det några knep att ta till.

Ögon

Fyra skonsamma metoder för dina ögon

Så kallad dold skelning blir allt vanligare och allt från sömnproblem till huvudvärk har kopplats ihop med vårt ökande datoranvändande. Terminalglasögon kan hjälpa, men det finns flera andra knep. Tidningen Veckans Affärer har sammanställt fyra metoder som kan göra din arbetsdag lite skonsammare för dina ögon.

Förstora texten och öka kontrasten

Förstora texten i din webbläsare eller i ditt dokument och öka kontrasten på skärmen om det är möjligt. För liten text gör dels att du tvingas anstränga ögonen mer, dels att du riskerar att oavsiktligt ha ditt ansikte för nära skärmen. Och det kan leda till trötthet och huvudvärk.

Blinka ofta

Glöm inte att blinka

Skärmar har en smått hypnotiserande effekt som gör att vi glömmer att blinka. Det gör att ögonen lätt blir torra. Torr och dammig luft kan ytterligare förvärra situationen. Blinka mer, och om det är svårt att komma ihåg, ha alltid med dig ögondroppar i väskan för säkerhets skull.

Dimra ljuset

Sänk ljusstyrkan på skärmen och mobilen

När man tittar på en bildskärm hamnar olika ljuskällor oftare i synfältet än när man läser på ett papper, vilket kan orsaka bländning och ge dig huvudvärk. Sänk ljusstyrkan på skärmen och mobilen. Dra gärna ned persiennerna och dimra lamporna när du ändå håller på.

Titta bort ibland

Titta på något annat var tjugonde minut

Anamma 20-20-20-regeln. Efter att ha stirrat på skärmen i 20 minuter, ta 20 sekunders paus och stirra på något som är 20 feet, eller 6 meter, bort. Stirrar du in i skärmen för länge kan musklerna i ögonen få det svårt att fokusera på andra avstånd. Så titta bort då och då.

BILD: GETTY IMAGES

Läs även

Trender och tips för arbetslivet 
Så tar du hand om din hjärna 
Orka, ät och kom ihåg bättre

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode