Menu
Dags för

Digital Detox?

Svårt att släppa skärmen med blicken? För tio år sedan hade ungefär en miljard människor tillgång till internet, i dag är det långt över tre miljarder. Många av oss lägger mer tid på att sitta framför skärmar än på att sova. Dags för en digital detox? Vi vet hur du kommer igång.

Mycket bra kommer av datorer: effektivare arbete, e-post och gulliga videoklipp med katter. Men experternas varnande fingrar höjs allt högre för vad den eskalerande skärmtiden kan göra med vår hälsa: sämre sömn och sämre koncentrationsförmåga är två troliga effekter av blått ljus och ständigt plingande. I Kalifornien, det moderna internets geografiska spjutspets, har digital detox blivit ett fenomen: människor försöker ta tillbaka kontrollen över skärmtiden.

"Digital detox handlar, precis som andra former av avvänjning, om att bli av med eller lära sig hantera sin drog."

Digital detox handlar, precis som andra former av avvänjning, om att bli av med eller lära sig hantera sin drog. Du behöver inte nödvändigtvis radera ditt Facebookkonto och slänga ut din laptop genom fönstret. Men kanske är det inte helt nödvändigt att kolla mobilen det absolut första du gör när du vaknat? Här är tipsen för att komma i gång med digital detox.

1. BÖRJA MED ”VARFÖR?”

Tänk igenom vad i ditt digitala liv som känns problematiskt. Är det att du inte ger människor i din närhet full uppmärksamhet? Att du inte hinner göra annat som du egentligen vill, som att motionera eller läsa? Är det att du sover dåligt? Därefter: gör en plan för vad du vill ha bort ur ditt digitala liv och vad du vill behålla.

2. SKÄRMFRIA TIDER

Bestäm några tidsspann på dygnet när du inte får använda skärmar. Hur mycket och när det funkar avgör du själv, men att göra det minst en timme innan du går och lägger dig är en bra start som kan påverka sömnen positivt – mobilens blå ljus lurar hjärnan att tro att det är dag och du får svårare att somna. En helt skärmfri dag varje helg är nästa steg.

3. BÖRJA GÖRA ANNAT

Vad ska du göra med all tid som
frigörs? Gå i skogen, gå på teater, börja knyppla. Gör vad du vill, men gör något. Det kommer att få dig att känna att du inte bara ger upp något utan faktiskt också får något annat.

4. DIGITAL STORSTÄDNING

Kör en digital storstädning: rensa bort följare och vänner från sociala medier som du inte bryr dig om (eller ens vet vilka de är). Avsluta prenumerationer på mejllistor och nyhetsbrev. Ta bort appar som du inte använder. Rensa på datorns skrivbord, organisera i mappar. Stäng av pushnotiser från appar. Ditt inkommande digitala brus kommer att bli väldigt mycket mindre och du dras inte hela tiden mot den förförande skärmen.

5. APPAR FÖR MINDRE MOBILTID

Det låter kontraproduktivt, men det finns faktiskt appar som kan hjälpa dig tillbringa mindre tid med mobilen, här är tre exempel:

Appen Moment (iOS och Android) kartlägger hur mycket av din tid du använder din mobil.

Digital Detox Challenge (Android) är en bra, tuff coach i din digitala detox.

Med plug in-programmet Anti-Social (för Mac och PC) blockar du dina guilty pleasures på nätet under en viss tid – om det är Hemnet eller TMZ.com vet bara du själv (och företagets it-avdelning).


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode