Menu
Teknik

Dags att uppgradera?

En vettig närvaro på nätet ger ditt företag fler affärer. Om ni inte har sett över er digitala strategi på ett par år är det dags att göra det nu – mycket har hänt sedan ni tog de första trevande stegen ut på nätet. Facebook, Twitter, Instagram och rejtingsajter som Tripadvisor, Reco och Rejta blir allt viktigare för att rätt köpare och säljare ska hitta fram till varandra. Och ingen näringsidkare har råd att strunta i den allsmäktiga sökmotorn Google.

10 Juni, 2014

TÄNK FÖRST – GÖR SEN

Börja med att ta fram en strategi för vad ni vill åstadkomma med er närvaro på nätet. När ni gjort det lägger ni upp en plan för hur ni uppnår önskat resultat. Släng er inte handlöst ut i varje ny, hajpad nättjänst för sakens skull utan använd de som är relevanta för er. Låt någon på företaget som tycker att det är roligt jobba med era konton på sociala medier – om det är en plåga för den som gör det blir det inte bra.
------------------------------------------------

STYR UPP HYGIENFAKTORERNA

Först och främst måste ert företag gå att hitta när någon letar aktivt efter just er. Har ni en hemsida med information och kontaktuppgifter? Se till att finnas med på Google Places med aktuell kontaktinformation – många googlar efter till exempel ”Sushi Drottninggatan” i mobilen och ringer första träffen som kommer upp om telefonnumret är klickbart. Se över er info på Hitta.se och liknande sajter.
------------------------------------------------

SÖKORDSOPTIMERA

Att sökordsoptimera er sajt kan ge en rejäl skjuts för hur många som hittar den. Helt kort handlar det om att lära sig hur Google rangordnar träffar vid en sökning och att anpassa innehållet på sin sajt efter det. Några viktiga SEO-termer: relevanta nyckelord, många ut-länkar, tät uppdateringstakt.
------------------------------------------------

LÄR ER AV KUNDERNA

Många företag får i dag både ris och ros av sina kunder på sajter som Reco och Rejta. Rykten om att recensionerna egentligen bara är konkurrenter som sågar varandra är överdrivna – aggregerat ger rejtingsajterna en bra bild av hur ert företag sköter sig. Bevaka vad som skrivs om er på sådana sajter, lär er av både kritik och beröm. Svara bara kritiker om du kan behärska dig och göra det på ett ödmjukt sätt.
------------------------------------------------

GE FOLK VAD FOLK VILL HA

På nätet kan all trafik mätas och analyseras. Du behöver inte sväva i ovisshet om varifrån dina besökare kommer, vad de sökte på för att hitta dig och vad de gör väl inne på er sajt. Med gratisverktyg som Google Analytics kan du se när besökare kommer till er sajt och vad de letar efter. Gör det innehåll som flest söker efter lättast att hitta och fyll på med mer innehåll kring populära ämnen.

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com. 

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode