Menu
Egenföretagare:

Coola ner inför semestern!

Att driva eget är inte alltid en dans på rosor, tvärtom kan det vara rätt ångestframkallande. Här är några av företagarens vanligaste stressmoment och tipsen som sänker temperaturen.

Stressometern

98 grader98˚ Nästa generation

Du väntar barn! Det är väl inga problem? Föräldrapenningen för egenföretagare är väl ingen konst att leva på? Dina kunder kommer väl att förstå, komma ihåg dig något år senare och höra av sig igen?

SÅ GÖR DU: Läs på om hur du maxar din föräldrapenning som företagare. Ett tips för dig med aktiebolag är att ta ut mycket lön året innan du får barn. Och glöm inte att föräldrar kan dela upp föräldraledigheten så att båda jobbar deltid. På så sätt kan du hålla företagandet i gång, om än på sparlåga. Grattis förresten!

80 grader80˚ Framtidsoro

Det har varit ett dåligt kvartal. Du saknar din överfyllda inbox. Du spenderar arbetsdagarna med att googla hur stor andel av småföretag som går i konkurs.

SÅ GÖR DU: Se den här dötiden som en chans till förbättring. Nu har du äntligen chansen att uppdatera hemsidan, se över dina arbetsprocesser eller bredda dina kompetenser. Och visa att du finns – hör av dig till gamla kunder och se om de har några spännande uppdrag på gång.

66 grader66˚ Semesterstress

Det är första dagen på semestern. Du ska precis lägga dig i solstolen när en viktig kund ringer med ett ännu viktigare uppdrag. Det måste påbörjas I DAG – och vem vet hur lång tid det kommer att ta.

SÅ GÖR DU: Om hela företaget inte vilar på just denna kund, försök att tacka nej eller att lösa det på annat sätt. Kanske kan du lägga ut uppdraget på någon? Inför kommande semestrar, se till att informera kunder i god tid och att påminna dem när semestern närmar sig. Var inte rädd för att säga att du kommer att vara oanträffbar, även om du inte lämnar landet.

48 grader48˚ Koffeinstinn dator

Kaffe som egentligen borde ha hamnat i din mun hamnade i stället på din laptop. Nu möts du av en svart skärm. Någonstans därinne finns ett projekt som ska levereras nästa vecka.

SÅ GÖR DU: Dra ur sladden, vänd datorn upp och ned, hitta en hårtork och ring en reparatör. Skaffa sedan en molnbaserad lösning där du kan lägga pågående projekt eller en trådlös, extern hårddisk som autosynkar med din dator.

34 grader34˚ Deklarationstider

Du sitter i ett hav av kvitton och deklarationen ska in i morgon.

SÅ GÖR DU: Ring till Skatteverket eller din redovisningskonsult för att be om anstånd. Har du redan fått anstånd, sätt på en stor kanna kaffe, tänd alla lampor och förbered dig på en väldigt lång natt.

26 grader26˚ Klagande kunder

Du har tagit dig an ett uppdrag och slutfört det, men kunden är tydligt missnöjd och hotar med att inte ge dig fler uppdrag.

SÅ GÖR DU: Försök att svälja din stolthet och fundera på om du själv kunde ha presterat bättre. Om svaret är ja, ring kunden och se vad som krävs för att göra dem nöjda. Om svaret är nej, skaka av dig det och gå vidare. Livet är för kort för omöjliga kunder.

12 grader12˚ Den överfulla inboxen

Visst är det trevligt att vara efterfrågad, men när mejl slinker ned i inboxen snabbare än det går att svara på dem är det svårt att inte bli stressad.

SÅ GÖR DU: Om det inte är nödvändigt – och det är det sällan – svara inte på mejl så fort de kommer. Sätt två eller tre tider per arbetsdag då du läser och svarar på mejlen. Skapa en separat folder för mejl som du ska svara på senare och sist men inte minst, avregistrera dig från alla onödiga nyhetsbrev.

Text: Nanna Brickman Grafik: Kofi Annat.

Läs också:

Få jobbet gjort med rätt appar >>  
Bokföring närsomhelst, varsomhelst >>  
Slussens pensionat - Sommaren är kort för säsongsföretagarna >>  
Skaffa en praktikant >> 
Den produktiva tuppluren >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode