Menu
Experten tipsar

CXO:s checklista inför semester

Nu befinner vi oss mitt i slutet av kvartal 2 och alla börjar planera för och längta efter den välbehövliga semestern. Vid denna tid på året är tempot extra högt precis som inför årsslutet och det gäller att vara väl rustad inför hösten. Det dagliga arbetet kan vara både slitsamt och ansvarsfullt för en CIO, CFO, CPO eller en CMO och precis som när man befinner sig i en hård träningsperiod så är vilodagar nödvändiga för att kroppen ska kunna återhämta sig och att man ska kunna prestera bra på lång sikt. Detsamma gäller för företag och dess anställda.

Men för att kunna koppla av helt utan att behöva oroa sig så måste man ha säkrat upp nödvändiga processer och rutiner för att inte behöva lägga onödig semestertid eller i värsta fall avbryta semestern pga oförutsedda händelse som man borde kunnat förutse och säkra upp. Därför vill jag dela med mig av en checklista så att ni kan säkerställa detta beroende på vilken funktion ni ansvarar för:

 CFO: Hur mår vår kundstock? 

Har vi kontroll på hur våra globala kundfordringar utvecklas. Förbättras eller försämras kreditvärdigheten i stocken? Betalar våra kunder enligt plan eller försämras betalningsviljan? Har vi satt våra kunder på bevakning så att vi får signaler i god tid om strategiska kunder får försämrad ekonomi? Finns rutiner på plats för att förenkla vår finansiella rapportering från dotterbolagen?

 CPO: Har vi säkerställt riskerna i vår supply chain? 

Har vi kontroll på vilka risker som finns i vår supply chain så att vi undviker kostsamma produktionsstörningar? Finns policy på plats för finansiell leverantörs-bedömning? Följs den? Har vi verktyg på plats för att följa upp att den följs och för att monitorera finansiell riskutveckling? Detta är ett område där jag ofta ser brister och där det enkelt går att göra quick wins.

CMO: Ligger vi i fas inför vår marknadsexpansion? 

Är vi klara med vår marknadsanalys inför vår expansion på våra nya fokus marknader ? Är prospektlistorna klara inför höstens försäljnings och marknadsföringskampanj som börjar efter semestern? Har vi koll på vilka av våra befintliga kunder som har dotterbolag på den nya marknaderna vi vill in på? På detta område finns mycket att göra för att säkerställa att företaget når årsbudget.

CIO: Är alla processer på plats inför vår utrullning av vårt nya ERP system? 

Har vi en plan för hur vi ska migrera kund & leverantörsinformation från alla våra gamla system till det nya? Har vi säkerställt informationspolicy och datakvalitet på informationen under denna migreringsprocess? Är ägarskap och ansvar på plats? Har vi tagit höjd för finansavdelningens krav på att kunna aggregera faktureringen inom strategiska kundkoncerner?

Ja frågeställningarna är många och det finns säker många fler än just dessa som jag tagit upp. Vissa av dessa frågor har inga snabba lösningar och svar men det finns flera av dem som man enkelt kan åtgärda och implementera lösningar på snabbt för att ni ska kunna få en lugn och vilsam semester. Lägg ingen onödig tid på att oroa er för saker som ni kan förenkla och automatisera så blir både arbetslivet och semestern så mycket bättre.

Kontakta mig gärna om ni vill få råd på hur ni kan förbättra er verksamhet.

Ha en riktigt skön semester när den väl kommer och koppla av och umgås med familjen.

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Bernt-Olof Hellgren
Bernt-Olof Hellgren

Kontaktperson
070 947 10 88
bernt-olof.hellgren@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode