Menu
Bisnode inspireras av Chargestorm, ett innovativt företag med höga ambitioner

”Vi ska bli en internationell, stor spelare”

Chargestorm har framtiden för sig. Deras laddstationer för elbilar poppar upp på fler och fler platser i Sverige och Norge.

13 mars 2014 DEN SVENSKA MARKNADEN för elbilar är fortfarande liten. Drygt 3 200 laddbara elbilar rullar på våra vägar. Men den ökar fort, marknaden har växt med flera hundra procent om året de senaste åren och de flesta är överens om att bilparken mer och mer kommer att lämna fossila bränslen. Mitt i den förändringen finns Chargestorm: ett svenskt, innovativt företag som utvecklar laddstationer och system för driftövervakning av stationerna. 

Patrik Lindergren är en av tre grundare, som drivs av lika delar affärsmässig motivation som av den härliga känslan av att jobba med något som kanske kan bidra till att göra världen lite, lite bättre:

– Vi är alla ingenjörer och hade jobbat mycket inom kraft och kommunikation. Vi ville starta något eget, helst inom greentech, och tyckte att konkurrenterna inte riktigt såg hela bilden – de insåg inte att det krävs övervaknings- och driftsystem för att laddning av elbilar ska funka. Därför har vi tagit fram en molnbaserad mjukvaruplattform för laddstationer.

I DAG FINNS 150 AV CHARGESTORMS stationer uppsatta i Sverige och Norge. Om några år kan det vara betydligt fler. I Norge säljs det fler elbilar än traditionella bensinbilar.  

– Visst är det en utmaning för oss att det måste säljas fler elbilar i Sverige för att det verkligen ska lyfta. Det är inte bara konsumenternas ansvar – det finns knappt några elbilar i bilhallarna. Vi spanar därför mot andra länder just nu: utvecklingen i Tyskland går snabbt och de tyska biltillverkarnas elhybrider börjar komma ut på marknaden, vilket kan innebära ett stort lyft.

Hans vision för Chargestorms framtid är tydlig:

– Vi ska bli en internationell, stor spelare. Vi märker på mässor att produkten är attraktiv. ■

TEXT: Peter Hammarbäck

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode