Menu
Entreprenörskap inom skolvärlden

Bröderna som har förnyat läromedelsbranschen

Skolböcker till ett billigare pris och med ett nytt formspråk. Bakom NA Förlag finns en affärsidé och två lärarbröder som får drakarna i förlagsbranschen att maka på sig.

NA läromedel

35 procent billigare än konkurrenterna och minst lika bra. Det är en ekvation som NA Förlag har knäckt genom att kombinera låga overheadkostnader med stora produktionsvolymer. Förutom det låga priset är affärsidén att göra skolböcker med ett uppdaterat utseende.

citatTvå bröder som vågade utmana jättarna

– Vi vill plocka in nya perspektiv i läromedelsbranschen. För att få en ny blick tar vi in formgivare från reklamhållet medan författarna är praktiserande lärare, säger Johan Paulsson som driver NA Förlag tillsammans med brodern och lärarkollegan Jonas Paulsson. Att driva ett förlag kräver sina modiga investeringar: producera först och förhoppningsvis få betalt senare. Dessutom domineras branschen av några stora aktörer.

– Det är en utmaning att ta plats på den här marknaden men hittills har våra satsningar lönat sig. Banklånet de tog i samband med uppstarten tjänade de exempelvis in på ett halvårs försäljning. Och 2014, samma år som deras första läroböcker kom ut, nominerades de till Svenska publishingpriset.

– Så fort vi insåg att affärsidén hade potential sa vi upp oss och gick all in. Att ha kniven mot strupen behövdes för att våga och vinna. ■

Företag: NA Förlag. Startade: 2012. Antal anställda: 2. Omsättning: 1 miljon 2014. Prognosen för 2015 är det tredubbla.

Läs mer om NA Förlag >>

Tre tips till uppstickare i läromedelsbranschen

1Tryck upp provex. En bok att hålla i handen är lättare att sälja in än en digital version. Det är extra viktigt för att motbevisa skeptiker som antar att ett billigare pris är lika med sämre pappers och bildkvalitet.

2Hitta balansen. De traditionella läromedlen behöver förnyas utan att gå utanför ramarna för vad som känns igen och är seriöst.

3Satsa brett. Precis som de stora förlagen gör vi läromedel för alla gymnasiegemensamma ämnen i stället för att nischa oss som många mindre förlag gör.

BizArtikeln kommer från Bisnodes tidning BIZ >>

Läs även:

Branschdödarna – om disruptiv innovation >> 
Tjäna pengar på att göra gott >> 
Prenumerera på tidningen Biz >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode