Menu
Friskvård för hjärnan

Boosta din hjärna till toppform

I dagens snabbrörliga samhälle har neurologiska och stressrelaterade sjukdomar blivit vår tids folksjukdom. Därför är friskvård för hjärnan livsviktigt för hälsan och förmågan att hantera stress. Här är fem enkla tips på hur du kan boosta din hjärna till toppform.

boosta din hjärna

ettSkeda mer 

All sorts fysisk beröring avger små puffar av kärlekshormonet Oxytocin, en signalsubstans som gör oss lyckligare, dämpar ångest och sänker halterna av stresshormoner. Oxytocin lindrar även smärta, stärker immunförsvaret och ger oss en känsla av lugn och trygghet. Ett fantastiskt må-bra-hormon helt enkelt som bland annat frisätts av beröring, sex, amning, förlossning och vid varma temperaturer. Så var mer fysisk! Unna dig massage, kela med ett husdjur eller skeda med din käresta.  

två

Dansa som om ingen ser

Hjärnan mår väldigt bra av dans. Dansen har genom sin icke-språkliga uppbyggnad möjlighet att nå de djupare delarna av hjärnan, den så kallade känslohjärnan, före förnuftshjärnan. En snabb ökad känslomässig kontakt och medvetenhet ger energi och stimulerar hjärnan till ett intresse för inlärning. Dessutom tränas social samvaro vilket också eggar hjärnan positivt.

treSjälvmedicinera med skratt

Skratt frigör endorfiner i hjärnan som fungerar som ett bedövningsmedel och har en enorm befriande effekt på stress, ångest och oro. När vi skrattar ökar antikropparna i blodet och vårt immunförsvar blir starkare. Personer som skrattar mycket blir därför mer sällan sjuka! Humor är dessutom perfekt hjärnträning då det nästan alltid bygger på att göra nya kopplingar i hjärnan som gör oss ännu smartare. Med alla dessa nya kopplingar och tankebanor kan vi lättare lösa problem.

fyraGör jobbet till en lekplats

Välkomna utbrott av spontan lekfullhet på kontoret. Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan positiva känslor och kreativitet. En arbetsplats som genomsyras av arbetsglädje och lekfullhet främjar innovation då kreativiteten ökar när vi är lyckliga. Att ha kul på jobbet ger dig ny energi och en härligare arbetsmiljö. 

femFlexa hjärnmusklerna 

Hjärnan gillar att blir utmanad och stimulerad. Hjärnan arbetar efter principen ”use it or lose it”; De nervceller som vi använder är de som utvecklas medan de som inte används tynar sakta bort. Så låt hjärnan jobba och ge den tuggmotstånd! Lös gåtor och korsord, lägg pussel, spela spel – hjärnan älskar att behöva hitta nya lösningar. Tänk på det nästa gång du får dåligt samvete över att du spelar Wordfeud på toaletten.
Källor: Hjärnfonden & Medicallink.

Text: Hanna Wilenius. Bilder: Shutterstock.

Läs även 

Din hjärna är en stenålderspryl »
Så triggar du mottagarens hjärna »
10 sätt att engagera dina medarbetare »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode