Menu
Experten tipsar

Bli din egen PR-guru!

Litet företag med begränsad marknadsföringsbudget? Då kan pr vara ett effektivt sätt att skapa nya affärer, menar experten Anna Fagerström. Läs hennes bästa råd om hur du kommer igång med de affärsskapande relationerna.

Alla företag behöver marknadsföra sig på något sätt. Som företagare kan du köpa en annons i lokaltidningen där du berättar om vilka varor och tjänster du säljer – eller så kan du få en journalist på samma tidning att få upp ögonen för ditt budskap och därmed bli presenterad på redaktionell plats helt gratis.

– Pr handlar om att berätta om något som någon annan gärna vill berätta vidare. Som en kollega till mig brukar säga: pr är inget du får, den måste förtjänas, säger Anna Fagerström, ägare av PR-kiosken som specialiserar sig på att sälja tjänster inom kommunikation och pr till små och medelstora företag. Hon har en bakgrund som journalist, bland annat på Expressen och Nyhetsmorgon i TV4, och vet av egen erfarenhet att journalister uppskattar tips från företagare om de kommer i rätt tid och är rätt förpackade.

Anna Fagerström, pr-expert

Se till att sticka ut

– Pr är gratis, du betalar aldrig för att en journalist ska skriva om dig och ditt företag. Det du framförallt investerar i är tid och kunskap, säger Anna Fagerström. Hennes grundläggande tips till småföretag med begränsad budget är att försöka se på företaget med ett utifrånperspektiv: Är det intressant, sticker det ut från konkurrenterna? Om svaret är nej är det dags att fundera på vad du som företagare kan göra för att särskilja dig. Brukar alla i branschen ha diskreta hemsidor är det läge att göra precis tvärt om och satsa på en färgexplosion. Stick ut för att göra det intressant.

– När du tar kontakt med en journalist ska du inte lyfta fram vad du vill sälja, exempelvis fler frisörtider, utan vad du kan bidra med till samhället – till exempel gladare människor som är mer nöjda med sig själva. Och du måste tänka på vad mediet ska ha för anledning till att ta med just din nyhet just nu. Skapa en tidsmässig krok, säger Anna Fagerström och tipsar om att det kan handla om en ny trend, speciell dag eller ny undersökning.

Skapa en tidsmässig krok

– Om vi spinner vidare på exemplet med frisören kan det handla om att det är högtryck på salongerna just nu på grund av den här senaste trenden eller att det kommit en ny undersökning som visar att en ny frisyr ger bättre självkänsla. Titta gärna i tidningar hur rubriker brukar skrivas och gör din egen som du skickar som pressrelease. Det gör inget om den är lite överdriven, det är bättre att du får journalistens uppmärksamhet först så kan du förklara dig ordentligare senare. 

En småföretagare kan med fördel använda sig av sociala medier för att bygga relationer med omvärlden. Att ha ett Instagramkonto där man visar upp en bild på varje ny, nöjd kund är ett billigt sätt att regelbundet marknadsföra sig och tycker du att det är roligt att skriva och fota är ett nyhetsbrev att rekommendera.

"Titta gärna i tidningar hur rubriker brukar skrivas och gör din egen som du skickar som pressrelease"

– Ett nyhetsbrev är ett sätt att bygga relationer inte bara med kunder, utan också med leverantörer och journalister. Det ger dig en chans att visa att du är engagerad, kunnig, aktiv och samtidigt påminna om att du finns. Att arbeta med pr kräver ingen stor budget, det handlar mer om tid. Gör en kort och koncis plan över var du vill synas och vad du tror är rimligt, säger Anna Fagerström som även lyfter fram vikten av omvärldsbevakning.

– Anteckna gärna namnet på journalisten när du läser en intressant artikel, så att du kan tipsa när du ser något intressant. Pr gör man löpande, inte en gång i månaden, och bör påbörjas i samma stund som du startar företaget.Var inte rädd för att det ska vara svårt med pr, du kommer långt med att börja läsa dig till kunskap och våga testa dig fram. 


Tre exempel på lyckad PR 

ettUdda.  Att lyckas nå igenom bruset som okänd debutant på Bokmässan i Göteborg är mycket svårt. Men tidscoachen Dorotea Pettersson, vars koncept kallas ”The 5 AM Academy” och handlar om att gå upp en timme tidigare för att planera sig dag, tog hjälp av experterna på PR-kiosken. De bestämde sig för att öppna Bokmässan med en pressträff på den mycket udda tiden klockan fem på morgonen. Som väntat dök ingen journalist upp i ottan, men telefonen började gå varm i samma stund som pressreleasen gick ut. Dorotea Pettersson blev det årets mest omskrivna författare på Bokmässan.

tvåGod karma i sociala medier. På samma sätt som dålig service kan få stor, negativ spridning kan medmänsklighet ge god pr. Kaféägaren på Green Smile i Stockholm bjöd en dag en hemlös man på lunch, vilket en gäst såg och la ut en bild på Facebook med kommentaren ”hade kunnat rekommendera det för maten, men gör det i stället för den godhjärtade palestiniern som kom till Sverige via NewYork”. Inlägget fick stor spridning som med stor sannolikhet lockar nya kunder.

treSäsongsanpassat. Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm tog förra året ett klassiskt bakverk och satte sin egen prägel på det. Tidningarna nappade och plötsligt fanns bageriet nämnt på otaliga ställen och kunderna stod i kö för att köpa nyheten. I år tog en annan kollega, Markus Ekelund på Thimons konditori i Nässjö, över stafettpinnen och lanserade semmelsmoothien. Nu återstår bara att se vad pr-semmeltvisten blir nästa år. Friterat, månne?

Tidningen Biz - en handbok för dig som driver eget


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode