Menu
Bisnodes kommunranking 2013

Förorterna leder jobbtillväxten 2013

Storstädernas förorter och kranskommuner som Österåker, Lomma och Lerum har de bästa förutsättningarna för jobbtillväxt i privat sektor 2013. Det visar Bisnodes kommunranking 2013. Rankingens omfattande analys grundas på de faktorer som historiskt visat kunna ge jobbtillväxt, exempelvis andel anställda i lokalt förankrade företag, soliditet och omsättningstillväxt. Att ha storföretag i regionen tros också vara ett viktigt draglok för småföretagens jobbtillväxt.

Storstädernas kranskommuner toppar listan. Österåker, Ekerö och Huddinge utanför Stockholm, Vellinge och Lomma utanför Malmö samt Öckerö och Lerum utanför Göteborg hör till de kommuner som väntas kunna få störst jobbtillväxt framöver, i relativa tal.

”Vinnarna i Bisnodes kommunrankning betraktas ofta som sömniga sovstäder i utkanten av den pulserande storstaden. Därför är det roligt att vår analys visar goda förutsättningar för jobbtillväxt i kommuner som ofta hamnar i skuggan av sina dominerande grannar”, säger Björn-Erik Karlsson, Regionchef Bisnode Norden.

Småland med många framgångsrika små och medelstora företag framställs ofta som en tillväxtzon, men i kommunrankingen hamnar kommunerna i Jönköpings län på plats 95 eller sämre.

”Huvudförklaringen är att det finns så få storföretag i Gnosjöregionen. Vår analys visar att storföretag är viktiga för jobbtillväxt genom att vara draglok åt mindre företag i samma kommun. Storföretag kan även hjälpa till att bygga upp en lokal kompetens inom exempelvis inköp, företagsledning och försäljning, som i sig driver tillväxt”, säger Björn-Erik Karlsson.

Topp 20 Bisnodes kommunranking 2013

 1. Österåker
 2. Ekerö
 3. Vellinge
 4. Tyresö
 5. Vaxholm
 6. Lund
 7. Stockholm
 8. Knivsta
 9. Lomma
 10. Halmstad
 11. Boden
 12. Gotland
 13. Öckerö
 14. Båstad
 15. Nacka
 16. Bjurholm
 17. Orsa
 18. Lerum
 19. Huddinge
 20. Härnösand

Ladda ner

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Per Weidenman
Per Weidenman

Senior Analytiker
0706 74 88 45
per.weidenman@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode