Menu
Bisnode Brains

Koppla greppet om dina risker

I sin roll som chef för risk- och kredittjänster på Bisnode hjälper Elisabeth Suzuki företag att koppla greppet om sina risker för att maximera sin vinst.

Elisabeth SuzukiDu vill vidga synen på riskbedömning, hur menar du då?

– Traditionellt har man pratat om att minimera sina risker men jag hävdar att företag måste börja optimera sina risker. Det kan vara lika affärskritiskt att identifiera områden där man tar för stor risk som att lokalisera de områden där man tar för liten risk och missar potentialen att växa. Om du säkerställer att du har rätt risknivå i din verksamhet så kan du få ut maximal lönsamhet.

Vilka risker ska man optimera?

– Varje företag har sina individuella riskområden beroende på bransch och verksamhet. På Bisnode hjälper vi företag att kontrollera och hantera sina kreditrisker, och vi har allt från lokala till nordiska och globala tjänster inom området. Bedrägerier ökar konstant och det är ofta svårt att identifiera bedragare då de uppger falsk information. På Bisnode har vi lång erfarenhet inom området och har lärt oss att identifiera olika mönster för att hjälpa företag att undvika bedragare.

Motverka penningtvätt 

Compliance är också ett område som blir viktigare och regelverken blir allt mer omfattande. För företag är compliance ofta krävande både ur ett kompetens- och resursperspektiv. Detta vill vi på Bisnode hjälpa till med och erbjuder därför tjänster för att exempelvis motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

Finns det några enkla åtgärder?

– De flesta kreditförlusterna sker hos dina befintliga kunder och inte nya. Därför är det viktigt att vara uppdaterad på din kundstock. Genom att automatisera sina beslutsprocesser kan man få både ökad effektivitet och kvalitet exempelvis genom en bevakningstjänst som skickar relevanta förändringar. 

Hur har den ökade informationstillgången påverkat företagen utifrån ett riskperspektiv?

– Historiskt har mer information varit en konkurrensfördel. Men i dag är det inte en fördel att ha tillgång till stora mängder information om man inte vet hur den ska användas. De företag som är framgångsrika i dag är de som kan göra skarpa analyser.

"Jag hävdar att företag måste börja optimera sina risker."

Hur kan Bisnode hjälpa företag med detta?

– Vi har ett stort team av experter och analytiker som hjälper företag att förstå sin egna data. Genom att kombinera kunders data med Bisnodes data har vi exempelvis hjälpt företag till att säga ja till så mycket som 40 procent fler affärer utan att öka deras risk. Vi har även hjälpt många företag att automatisera över 80 procent av deras kreditbedömningar av nya affärer. Det är fantastiskt spännande att hjälpa våra kunder att förbättra deras affär och det finns så mycket mer att göra där ute. ■Tidningen BrainsKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode