Menu
Aktuellt om kreditinformation

Bisnode ändrar sin hantering av kreditupplysningskopior

Ett beslut från Datainspektionen innebär att Bisnode från den 8 november kommer att distribuera de flesta av sina kreditupplysningskopior per brev.

Den 1 januari 2011 förändrades kreditupplysningslagen vilket innebar att alla kreditupplysningsföretag blev tvungna att skicka en kreditupplysningskopia till den som blivit omfrågad. Bisnode (då Soliditet, Business Check, Svensk Handelstidning Justitia och Dun & Bradstreet) utvecklade då en digital distribution av kreditupplysningskopior via webbplatsen minupplysning.se.

Datainspektionen har nyligen beslutat att kreditupplysningsföretagen inte längre får distribuera digitala kreditupplysningskopior, om inte den omfrågade först lämnat sitt samtycke till det. Bisnode kommer därför från den 8 november att huvudsakligen skicka ut kreditupplysningskopior per brev. En person som har ett konto eller framöver registrerar ett nytt konto hos minupplysning.se kommer dock även i fortsättningen att få sina kreditupplysningskopior digitalt.

Framtiden för digitala upplysningskopior
Bisnodes mission är att möjliggöra smarta beslut. Vi fortsätter därför att utveckla lösningar för att göra digital distribution av kreditupplysningskopior möjlig. Det finns många fördelar med digital distribution av kreditupplysningskopior. En viktig aspekt är att den omfrågade får snabbare tillgång till sin digitala upplysningskopia jämfört med en som skickas med brev och den omfrågade kan därför tidigare upptäcka eventuella bedrägeriförsök. En annan sida är miljövinsten med att inte trycka och distribuera kreditupplysningskopior per brev.

Bisnode ska på sikt ha marknadens största bas av registrerade mottagare av digitala kreditupplysningskopior. Minupplysning.se kommer även i fortsättningen att erbjuda anpassade tjänster som hjälper användarna att hålla koll på sitt digitala jag.

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode