Menu
Utmaningar i bilmekanikerbranschen

"Det är tufft att driva bilverkstad idag"

”Bättre bilar är branschens utmaning”. Bättre bilar och färre krockar är en väldigt bra utveckling. Men för Sveriges bilverkstäder är det en ny verklighet att ta ställning till och långt ifrån alla klarar av övergången.

Joachim Due-Boje från motorbranschens riksförbund.Backsensorer och automatisk avståndshållare är två innovationer som gjort bilkörningen mycket säkrare de senaste åren. Det är så klart en positiv utveckling för samhället, men likväl en utmaning för dem som jobbar med att reparera trasiga bilar.

– År 2021 kommer antalet sålda mekanikertimmar ha minskat med 75 procent sedan 2001. Dessutom gör bilarnas utveckling att servicen blir mer komplicerad och kräver mer utbildning, berättar Joachim Due-Boje på Motorbranschens Riksförbund. Han har själv varit bilmekaniker i 30 år och sett hur trenden förstärkts.

Konkurserna ökar snabbt.– Avgassystem håller upp till 20 000 mil, fler automatväxlade bilar gör att verkstäderna lagar färre trasiga kopplingar och så vidare.

För att klara sig i branschen i dag krävs därför att man kan erbjuda något som gör att man sticker ut. Och vad kunderna vill ha är enkelhet.

– Det är viktigt att ligga helt rätt geografiskt placerad och erbjuda kunderna enkelhet och mjuka värden, till exempel en flotta av bilar som kunderna kan låna medan deras bil är på verkstad.

------------------------------------------------

Motortrafikbranschen i siffror.

8 000 mil på en bromskloss ...

Det är tufft att äga en bilverkstad, inte minst eftersom allt håller längre på dagens bilar. För 30 år sedan räckte en bromskloss i 2 000 mil – i dag håller den fyra gånger längre.

2030 ...

Året då regeringen vill att vi ska ha en fossiloberoende bilflotta. Det är en bra utveckling, men det kommer att bli en utmaning för Sveriges bilverkstäder.

4 452 elbilar ...

Intåget av elbilar är i sig en utmaning, eftersom de har mycket färre delar att laga. I stället innehåller de en mängd elektronik som kommer att kunna lagas via nätet. För närvarande ökar antalet elbilar med 10 procent varje månad.

4,6 miljoner ...

Så många bilar rullar i dag på de svenska vägarna. Men de rullar alltmer sällan in på verkstäderna.

------------------------------------------------

Visste du att

  • Sveriges äldsta bensinmack öppnade 1902 i Borlänge. I dag sköts macken av Preem och i lokalerna finns fortfarande en bilverkstad.
  • Runt om i Sverige finns det ungefär 3 000 bilverkstäder. Allt fler är i dag franchisetagare under varumärkeskedjor som Mekonomen eller Meca, vilket hjälper dem till stordriftsfördelar.
  • Mekonomen, som samlar många små verkstäder under ett gemensamt paraply, hade dock en omsättning på nästan 6 miljarder kronor och en vinst på 316 miljoner.
  • Sveriges största bilverkstadsföretag är Bilia Group Stockholm, som 2012 omsatte drygt 770 miljoner kronor i Sverige.
  • En studie från MRF har visat att antalet sålda mekanikertimmar minskar snabbt, trots allt fler bilar på de svenska vägarna.

Text: Gustav Brickman

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode