Menu

Bäst kampanj för pengarna

Nu kan du nå ut till potentiella kunder via en mängd olika kanaler. Men hur får man egentligen till en effektiv kampanj för pengarna? Här är Bisnodes bästa knep.

Det är mycket som måste klaffa för att en kampanj ska bli lyckad.­

– Allra viktigast är att reklamen når rätt mottagare. Spillkostnaden blir stor om urvalet inte är genomtänkt, oavsett kampanjstorlek. Därför krävs en analys av vilka man vill nå, säger Gunnar Wik, kampanjexpert hos Bisnode.

Han berättar att Bisnode inte enbart fokuserar på hårda variabler, som kön och ålder, när man hjälper företag att hitta potentiella kunder.

– Genom en scoringanalys identifierar vi ett beteende hos nuvarande kunder, exempelvis att de handlar på postorder. Därefter letar vi fram liknande individer, och då ökar chansen att de är intresserade av erbjudandet – och spillet minskar.

– Idag verkar direktreklamkampanjer allt oftare varumärkesbyggande genom att leda kunder till en webbplats eller till de sociala medierna, fortsätter Gunnar.

Flera kanaler samtidigt

Att kombinera olika typer av kampanjer och synas i flera kanaler, Multi channel communication, blir allt vanligare.

 – Det sägs att man måste synas i sju olika sammanhang för att vinna en kunds förtroende. Men det räcker inte att finnas överallt, bäst genomslag får man via det som kallas Omni channel communication. Detta är, lite förenklat, när man använder olika kanaler samtidigt för att nå ut till samma målgrupp, förklarar Christopher Engman, grundare av företaget Vendemore.

Rätt tilltal i sociala medier

Idag nyttjar många de sociala medierna för att nå ut snabbare. En kreativ kampanj behöver inte kosta mycket för att nå miljontals. Ett exempel är Youtube-videon ”First kiss” där 20 personer kysser varandra för första gången, något som visade sig vara en förtäckt reklam för ett klädföretag.

Men det finns en del fallgropar.

– Det räcker inte med att gå ut och pusha för sitt företag, det måste göras på rätt sätt, säger Christopher.

Enligt honom bör man undvika att fokusera på sina produkter.

– Prata mer om kunden och mindre om dig själv. Ett knep är också att använda referenser, alltså personer som hör till målgruppen. Det är även mycket bättre att beskriva kontext och problemställning, samtidigt som man delar med sig av kunskap.

Christopher har ett exempel han brukar använda sig av:

– Ett företag som säljer antivirusprogram ska inte göra reklam för produkten. Istället kan de visa hur hackern går till väga. Då väcks ett intresse hos kunden och det skapar ett behov av något kunden kanske inte ens visste att den behövde, säger han.

Riktade digitala kampanjer

Numera kan man rikta sig mot specifika målgrupper digitalt, och även då är urvalet avgörande.

– Du kan skräddarsy vilka målgrupper du vill köpa, och har du gjort ett riktigt bra urval så får du en väldigt träffsäker reklamkampanj. Annonserar du på exempelvis Aftonbladet eller Youtube kan du välja att din annons endast visas för höginkomsttagare bosatta på Lidingö. Du betalar då bara för dessa visningar, förklarar Christopher.

Ett vanligt problem är reklamkampanjer driver leads, men att man sedan inte vet vem som faktiskt besökt sidan.

– Vi har därför utvecklat ett verktyg för att mäta vilka inom exempelvis en organisation som visat mest intresse för en specifik annons. Så nu kan man få veta vem säljarna ska uppvakta. Det sparar både tid och pengar, säger Christopher.

Kampanjkalkylator

Med Bisnodes kampanjkalkylator får du snabbt svar på hur många du måste bearbeta för att nå ditt kampanjmål och vad det kommer kosta.

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Gunnar Wik
Gunnar Wik

Kontaktperson
070-831 21 18
gunnar.wik@bisnode.com

Christopher Engman
Christopher Engman

Kontaktperson
073 51 01 974
christopher.engman@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode