Menu
Profilen Björn Jakobson

Vem är BabyBjörn? Vi möter mannen bakom selen.

I skolan skickade lärarna honom på IQ-test för att utreda om det var någon idé att han gick kvar. Dyslexi och (numera) kraftigt nedsatt hörsel hindrar inte Björn Jakobson. Nyss fyllda 80 år leder han BabyBjörns segertåg över världen.

Björn Jakobson, vd BabybjörnHAN HAR SAGT ATT HAN betraktades som dum när han växte upp, gick om två klasser och lämnade inte skolan förrän han hade fyllt 21.

Men det var inget fel på Björn Jakobson. Dyslexin han lider av – och delar med andra framgångsrika entreprenörer som Ingvar Kamprad, Richard Branson och Bertil Hult – har han kompenserat med en rad andra styrkor.

– Drivet är min största tillgång som entreprenör, konstaterar Björn Jakobson.
Hans skapelse BabyBjörn AB är en av svensk exportindustris vackraste framgångssagor. I dag säljs företagets bärselar, babysitter, resesängar, vaggor, pottor, matstolar och köksprodukter till mer än 50 länder och företaget omsätter nära en halv miljard kronor.
Tweeta det här >>

Babybjörn-pappa

BABYBJÖRN har dessutom blivit något av en symbol för det svenska och skandinaviska jämställdhetsidealet runt om i världen. När företaget redan på 70-talet publicerade annonser med pappor som bar sina småbarn i bärselar blev reaktionerna starka.

– Är det något jag känner extra stolthet över att ha åstadkommit i livet och som entreprenör så är det när jag ser pappor världen över bära sina barn, säger Björn Jakobson.

Hans egen pappa hann under sitt alltför korta liv (han dog när Björn var 20 år) vara vd i tre stora företag. Redan som 14-åring bestämde sig Björn för att om han skulle jobba lika hårt som sin pappa skulle det inte vara för någon annan än sig själv. Han blev inte mindre övertygad när han efter sex månader på första jobbet (på svenska Shell) fick sluta för att han var så dålig säljare.

UNDER EN RESA TILL USA fick han syn på ett slags gungande tygstol för bebisar. Björn köpte med sig en babysitter hem till sin bror som nyligen hade blivit pappa till sitt femte barn och bestämde sig för att lansera stolen i Sverige. Tillsammans med sin svägerska Elsa grundade han företaget 1961. Björn Jakobson lånade 4 000 kronor av sin faster och satsade allt på att sälja in babysittern till varuhuset NK i Stockholm. Han blev utslängd. Han lyckades då övertala Dagens Nyheter att publicera en bild på babysittern och få tidningen att skriva att den fanns att köpa på NK. Varuhuset blev tvunget att köpa in två exemplar av BabyBjörn, varpå Björn Jakobson skickade sin mamma att köpa upp ett av dem. NK hörde av sig och ville köpa fler.

Björns tips till entreprenörer– När svenska sjukvårdsföretaget Stille-Werner beställde 200 babysitter år 1963–64 förstod jag att vi skulle lyckas. Det var en otroligt stor order för oss som fortfarande hade vårt kontor i Elsas sängkammare, minns Björn Jakobson.

Ryktet om den finurliga, gungande barnstolen spreds och snart såldes 8 000 babysitter i månaden i Sverige.

Alla företagshistorier består av milstolpar, ögonblick då det avgörs om affärsidén ska bära eller brista. En av framgångsfaktorerna för BabyBjörn har med kärlek att göra. Kärleken till barn – och till en alldeles särskild kvinna.

BJÖRN TRÄFFADE VINTERN 1962 sin blivande hustru Lillemor. Att hon hade examen från både Konstfack och Berghs reklamskola visade sig vara bingo.

De har nu varit gifta i 52 år och driver fortfarande företaget tillsammans. Han som vd, med järnkoll på produktutveckling och siffror, och hon som creative director med blick för design och marknadsföring.

De har pratat om att trappa ner till fyra dagars arbetsvecka, men än har det inte blivit så.

– Jag arbetar heltid och lite till. Så mycket som jag orkar. Min kreativitet är lika stor nu som då, däremot blir jag tröttare i dag. Jag tänker arbeta så länge jag har hälsan, säger Björn Jakobson.

Det internationella genombrottet för bärselar kom på 70-talet. Företaget fick hjälp på vägen av de medicinska studier som visade hur viktigt det är för barnets utveckling med ögonkontakt och fysisk närhet till föräldrarna, särskilt under livets första sex månader. När BabyBjörn 1973 kunde lansera sin första bärsele Hjärtenära blev den därför – inte helt ologiskt – en riktig storsäljare.

Björn Jakobson, vd BabybjörnATT MARKNADSFÖRING har varit betydelsefullt för företagets framgångar råder det ingen tvekan om. Det största pr-mässiga genomslaget har varit helt gratis, när flera celebriteter fångats på bild med BabyBjörns produkter. Bilderna på popstjärnan Madonna med sin dotter Lourdes i en bärsele från BabyBjörn kablades ut över hela världen. Senare har bland andra Angelina Jolie, Brad Pitt, Kate Winslet, Claudia Schiffer, Liv Tyler och Pink synts med företagets produkter. Björn Jakobson framhåller en annan händelse:

– Ellen DeGeneres kom ut med en av våra bärselar på Oscarsgalan 2007. Det var en rolig överraskning. Men bakom glamour, design och marknadsföring finns en annan, strikt företagsekonomisk förklaring till att BabyBjörn i dag är ett så välmående företag: Ett ständigt fokus på utgifterna.

BJÖRN JAKOBSON SKÄMS INTE över att kalla sig sparsam. Varje utgift ska vara väl motiverad. Ingen av vännerna kommer längre hem till paret Jakobson på lunch eftersom de vet att det alltid serveras havregrynsgröt.

– Vi lever spartanskt. Vad gäller företaget har vi aldrig behövt ta in externa finansiärer. Vi gör mycket internt. När vi skulle bygga en båtbrygga i vår monter på en mässa i Köln använde Lillemor lastpallar för att bygga den. Något som många missar är vikten av kunskaper i ekonomi, de förstår inte att kassaflödet är nummer ett, poängterar Björn Jakobson. ■

Archipelago

ARTIPELAG

Redan år 2000 fick Björn Jakobson idén att skapa en byggnad för konst- och kulturupplevelser i Stockholms skärgård. 2012 slogs dörrarna upp till Artipelag, vars namn är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård).

FORMKURVAN

  • 1961 – Startar företaget BabyBjörn AB som tillverkar babysitter, bärselar, sängar och andra artiklar för små barn. Startkapitalet är 3 000 kronor.
  • 1973 – Stort internationellt genombrott med bärselen Hjärtenära. Forskningsrön hade visat hur viktigt det var med ögonkontakt och fysisk närhet mellan föräldrar och barn.
  • 1981 – Annonser med pappor som bär sitt barn i bärsele väcker upprörda reaktioner i flera länder, bland annat i Frankrike.
  • 1996 – Allt fler kändisar börjar använda BabyBjörns produkter. Det avslöjas att Madonna har köpt fyra bärselar hos BabyBjörns återförsäljare i Kalifornien.
  • 1999 – BabyBjörn tilldelas utmärkelsen Årets företag av Dagens Industri samt tidningen Business weeks utmärkelse ”Design of the Decade” för sin bärsele.
  • 2005 – Tilldelas Stora Exportpriset med motiveringen: ”BabyBjörn har konsekvent byggt upp ett starkt varumärke inriktat på att tillfredsställa ett specifikt kundbehov, säkra och funktionella produkter riktade till småbarnsföräldrar.”
  • 2007 – Oscarsgalans värd Ellen DeGeneres kommer ut på scenen med en av BabyBjörns bärselar.
  • 2012 – På Hålludden i Värmdö kommun öppnas den 10 000 kvadratmeter stora konsthallen Artipelag. Björn Jakobson och hans fru Lillemor står för merparten av finansieringen.

TEXT Markus Wilhelmson FOTO David Bicho & Babybjörn

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com.

Läs även om:

Sveriges snabbast växande företag - Supergasellen.
90-talisterna som går in i den livsfas då de konsumerar som allra mest – de börjar bilda familj.

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode