Menu
Urvalsanalys

Personlighetstyp: Äventyraren

På 40-talet blev man ”vuxen” redan vid 16 år, eftersom man fick delta i familjens försörjning. I dag är läget ett annat. I Stockholm ser man inte sig själv som vuxen förrän man fyller 42 år. För Äventyrarna är det ännu senare – de väntar tills de har fyllt 67 år.

Äventyraren

DEN SÅ KALLADE ÄVENTYRAREN som Per Selin berättar om är en av de personlighetstyper i Bisnodes erbjudande Kollektion där man beskriver människors konsumtionsvanor i ett mer modernt Sverige, något Per har sett ett behov av.

– Det var enklare att förutse konsumtionsbeteenden förr. Det fanns färre kanaler att kommunicera i och hushållen såg rätt likadana ut. Visst är människor fortfarande förutsägbara, men i dag befinner vi oss i mer varierade situationer. Vi ville anpassa oss efter det, säger Per Selin.

Citat 

Tio personlighetstyper

De tio personlighetstyperna, så kallade "Personas" i Kollektion har tagits fram genom att titta på faktorer som påverkar konsumtionsbeteende, till exempel huruvida en person är gruppmänniska eller ensamvarg, konservativ eller förändringsbenägen och lokal eller global.

Äventyraren spenderar – men är inte materialist

– Äventyraren är definitivt global. De är alltid på väg någonstans och åker inte på semester till samma ställe två gånger. Nu står väl Teheran och Nordkorea högst upp på listan; det gäller att hitta en plats som grannen inte ska till.

Äventyraren är ingen vidare materialist, som Elitisten eller, ja, Materialisten – men de gör ändå av med rejält med pengar. När de har snöat in på ett intresse, till exempel cykling eller klättring, då finns inga gränser för vad de kan spendera på utrustning.

Äventyraren vill ha förändring

Hur ser Äventyrarens privatliv ut?

– De har faktiskt högst skilsmässofrekvens av alla grupper, det gäller både för den kvinnliga och den manliga äventyraren. Allra värst är det när den kvinnliga Äventyraren gifter sig med den manliga Humanisten. De är väldigt olika. Humanisten är eftertänksam och tycker att saker är bra som de är. Äventyraren är ute efter förändring.

PersonasExisterade Äventyraren för hundra år sedan, eller är de barn av sin tid?

– De har funnits länge. Jag skulle tro att det var de som utvandrade till Amerika.

Hur säljer man till en Äventyrare?

– Man ska vara väldigt utåtriktad. Kommunikationen ska vara lika global som de är, med värdeord som ”äventyr”, ”utmaning” och ”upptäcka”. Argument som ”välbeprövad” fungerar inte här. Kan man sälja annat än resor och klätterutrustning till dem, som ett tv-abonnemang?

– De kanske skulle klara av Netflix, men inte mer.

Text: Nanna Brickman Bild: Getty Images

Läs även

Bisnode Kollektion »  
5 saker som förutspår konsumenters nästa köp » 
Träffsäkrare analys med ny tjänst »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode