Menu
Säljskolan

8 myter om försäljning

Den där första säljkontakten kan sitta långt inne. En stoppkloss för många företagare är alla myter om försäljning. Så vi har plockat isär åtta av dem med hjälp av Jen Sundelius, försäljningschef på Bisnode och före detta frisör och småföretagare.

Jen Sundelius

EttSÄLJ ÄR SMÖRIGT
Falskt:
Det som är påklistrat och oäkta går inte hem. En bra säljare har social kompetens, tycker om människor och vill bygga en relation till kunden. Att ”bara snacka” fungerar inte. Försäljning är i hög grad ett serviceyrke som kräver att man är kunnig, problemlösande och återkopplar snabbt.

TvåKUNDEN HAR ALLTID RÄTT
Falskt:
Det är bra att vara tillmötesgående och serviceorienterad men vissa kunder har orealistiska förväntningar. Ibland är det enda som gäller att vänligt säga tack och hej då.

TreTÄNK UTANFÖR BOXEN
Sant:
Det handlar om att se ditt erbjudande utifrån nya perspektiv. Var streetsmart och använd din nyfikenhet för att hitta nya kunder och möjligheter. Är din produkt eller tjänst intressant för andra målgrupper? Har kunden fler affärsområden som du kan kontakta?

FyraETT NEJ ÄR INTE ETT NEJ
Falskt:
Var alltid lyhörd för kundens behov. Att truga för mycket skapar bara irritation och blir sällan en win-win-affär i slutänden. Ibland är det helt klart bättre att ta ett nej och notera om det finns en möjlig öppning i framtiden. En ödmjuk inställning kommer man långt med. Dubbelkolla också om du verkligen har kontaktat rätt beslutsfattare.

FemFÖRSÄLJNING ÄR ETT TUFFT JOBB
Nja:
Det beror helt på hur du jobbar. För en seriös säljare som känner lust och engagemang är det sällan jobbigt. Så alla hängivna småföretagare har en stor fördel: entusiasmen smittar av sig! Bjud på din personlighet och använd din humor så blir försäljningen roligare. Glöm inte heller att flera av dina nya kunder återkommer. Satsar du nu behöver du förmodligen inte jobba så mycket med nyförsäljning i framtiden.

SexSÄLJ ÄR EN ONE MAN SHOW
Falskt:
Var en smart team player i stället för att göra allt själv. Dra exempelvis nytta av ditt företags hela organisation, om du har någon. De ska vara ett stöd till försäljningen.

SjuKÄNN DIN PRODUKT ELLER TJÄNST
Sant: Du ska veta vad det är du säljer men utgå alltid från kundens behov. Vad har kunden för utmaningar och svagheter? I ett säljsamtal ska du fokusera på vad de har att vinna på en affär med dig.

ÅttaSÄLJ ÄR MANIPULATIVT
Falskt:
Att manipulera någon till ett beslut kan förvisso fungera men det leder sällan till en nöjd kund som kommer tillbaka. Det är en hårfin men avgörande skillnad att i stället coacha kunden framåt i sitt beslut. Tror du att kunden har glädje av en affär med dig så är det inget fel med att jobba för ett ja.

Läs även

Så maxar du företagets säljkanaler » 
Fyra tips för att utveckla merförsäljning »

Tidningen Biz

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode