Menu
Få försprång med

Trender och tips för arbetslivet

Tips och insikter som ger dig de mest intressanta samtalsämnena till fikarasten.

Statistikruta om chefer.MULTITASKING DÖDAR KREATIVITETEN

Att kunna ha många bollar i luften har länge varit en positiv egenskap. Men nu ryter den amerikanske författaren Stephen C Lundin ifrån. Han menar att multitaskinghetsen dödar kreativitet och skapar ångest, vilket i slutänden leder till att inget blir gjort. Stephen tipsar i stället om att göra en sak i taget och att ta korta pauser mellan arbetsuppgifterna:

– Först när du får distans till en uppgift tar hjärnan till sig informationen till fullo och sätter den i sitt rätta sammanhang. Och det är också först då du verkligen lär dig något och får saker gjorda, säger han till Chef.se.

FRISKVÅRD LÖNSAMT

Nu är det bevisat att företagshälsovård inte bara är bra för medarbetarna utan även lönsamt för företaget. En rapport från ISSA, International Social Security Association, visar nämligen att varje krona som investeras i förebyggande arbetsmiljöarbete ger en avkastning på 2,20 kronor inom företaget.
Källa: arbetsmiljöforskning.se

Symbol för lågt batteri.APPEN SOM AVSLÖJAR BATTERITJUVEN

Känns det som om mobilen ständigt har dåligt batteri? Nu lanseras appen Normal: Battery Analysis, som avslöjar vilka av dina appar som slukar mest batteri. Det unika är att appen, som kostar 7 kr, använder crowdsourcing-data från andra användare för att ge dig skräddarsydda råd om hur du sparar mest batteritid.

”FÖRLÅT FÖR POPUPANNONSERNA”

De har länge retat gallfeber på internetanvändarna – popup-fönstren som dyker upp på skärmen och täcker det ursprungliga webbinnehållet. Nu går skaparen, Ethan Zuckerman, ut och ber om ursäkt i tidningen the Atlantic. Han förklarar att den ursprungliga avsikten varit god, de var nämligen tvungna att snabbt täcka en bilföretagsannons som råkat hamna på en sida som hyllade analsex.

Större öron när du blir äldre?STÖRRE ÖRON NÄR DU BLIR ÄLDRE?

Är det så att öron och näsa fortsätter att växa hela livet? Nej, det är en myt. Sanningen är att tillväxten av dessa organ normalt upphör, när man har växt färdigt i puberteten. Däremot kan exempelvis öronen se större ut hos äldre människor eftersom ansiktet ofta sjunker in lite grann plus att huden i örsnibben ibland blir slappare med åldern.

CHEFER MEST AKTIVA PÅ SOCIALA MEDIER

Glöm anställda som surfar på jobbet, det är höga chefer som är mest aktiva på sociala medier under arbetstid enligt en ny norsk undersökning. Forskningsstudien, som omfattade omkring 11 000 anställda i Norge, visade även att samma grupp chefer ser negativt på att anställda använder sociala medier under arbetstid.
Källa: prevent.se

Spillfritt tangentbord.SPILLFRITT TANGENTBORD

Har du ledsnat på att köpa nya tangentbord varje gång anställda spillt ut sitt kaffe? Då kan det vara värt att kika närmare på Clearguard från Moshi, ett 0,1 mm tunt skydd för tangentbordet. Det finns i flera utföranden hos bland andra Apple Store, pris från ca 225 kr.

LÄNGRE ÄN ANDRA

En svensk vd på ett storföretag är i snitt 183 cm lång, vilket är fyra centimeter över medellängden för svenska män. Det konstateras i en ny forskningsstudie från Institutet för näringslivsforskning. Forskarnas hypotes är att en lång person får större auktoritet som chef, och att karriären underlättas om man syns bättre. Om längdsambandet gäller för kvinnor framgår däremot inte av studien.
Källa: ingenjorskarriar.se

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode