Menu
Hjärnan och ledarskap

Är du redo att bli en neuroledare?

Aldrig förr har utvecklingen snurrat så snabbt. Samtidigt har vår hjärna inte uppdaterats på 40 000 år. Kunskap om hur hjärnan fungerar är det som kommer att avgöra vilka företag som lyckas både på kort och lång sikt. Och genom att lära känna ditt kraftfullaste verktyg kan du skaffa dig ett försprång och använda dessa insikter för att skapa ett framgångsrikt företag. Är du redo att bli en neuroledare?

Katarina GospicDin hjärna försöker alltid välja det alternativ som antingen ger mest belöning eller minst smärta. Förstår man bara det så har man kommit en bra bit på vägen mot att förstå vad som håller oss tillbaka i karriären, i relationer och i livet, säger hjärnforskaren och författaren Katarina Gospic.

Hjärnforskning i näringslivet

Katarina Gospic driver konsultbolaget Brainbow Labs och inredningsföretaget Grey Matters, där hon arbetar med att implementera hjärnforskning i näringslivet i syfte att främja hälsa och prestation. När vi får snabba belöningar aktiveras den del av hjärnan som kallas striatum. Striatum kickar igång när vi äter godis, har sex eller tar beslut som leder till trygghet – och mycket vill ha mer. Därför uppmuntrar hjärnan oss att ta fler sådana beslut. Det var perfekt när människan levde på de afrikanska savannerna, men är inte alltid lika fördelaktigt i dag.

– När det var ont om mat var det bra att vi motiverades att äta så mycket vi kunde, men så är det ju inte i dag. Och när vi kunde bli uppätna av vilda djur var det bra att ofta söka trygghet. Vår hjärna har inte förändrats mycket sedan dess, men världen har gjort det. Och det gör det nödvändigt att fundera ett extra varv på de instinkter vi fortfarande drivs av, förklarar Katarina Gospic.

"En neuroledare har kunskap om sin hjärna och dess funktioner, och använder sig av dessa insikter för att skapa ett framgångsrikt företag."

Träna hjärnan till mer medvetna beslut

Om striatum strävar efter snabba belöningar så är amygdala den delen i hjärnan som aktiveras när något känns obehagligt, ovisst eller otryggt. Den kan till exempel kicka i gång så fort chefen säger ordet omorganisation.

Tre tips för att fatta bättre beslut

  1. Analysera – Tänk efter innan du agerar. Förstå att vi drivs av våra impulser och försök, om du kan, att ställa dig utanför dem.
  2. Sätt upp mål – Ha ett mål för såväl vad ni ska prata om på mötet som för vad du ska uppnå när du går till gymmet. Utan klara och tydliga mål är det lättare för hjärnan att agera reaktivt.
  3. Träna, träna – Det är som med alla andra verktyg, övning ger färdighet. Börja med att stanna upp när du känner en känsla och fråga dig vad känslan beror på.

– Hjärnan hatar ovisshet. Det är därför vi hellre anställer någon som liknar oss själva än någon som är annorlunda. Och i de fallen är hjärnan sällan vår bästa vän – den får oss ofta att strunta i vem som är bäst för jobbet och i stället agera utifrån vår instinkt. Det finns alltså många tillfällen när vår hjärna gör oss björntjänster. I dess jakt på trygghet och snabba belöningar får den oss att bli kortsiktiga, stanna på ett jobb som vi tröttnat på eller i en relation som blivit dålig. Men du behöver inte vara slav under dessa instinkter, säger Katarina Gospic.

– Första steget till mer medvetna beslut tar du nu, genom att läsa den här texten. Alldeles för få människor har kunskap om hur hjärnan fungerar, de ser den bara som en klump där uppe i skallen. Men hjärnan är ett verktyg, och man kan faktiskt bli bättre på att använda den. Så nästa gång du känner obehag över ett beslut, zooma ut och fundera över varför du känner så. Finns det en reell anledning eller är det bara din amygdala som är i farten?

BrainEmotionell reglering – nyckeln till framgång

Nästa steg handlar om att öva sig i att zooma ut. Om du kan backa en stund och medvetet fundera över situationen du befinner dig i så är mycket vunnet.

– Emotionell reglering är nyckeln till framgång. Du kan inte helt koppla bort dina instinkter, men du kan lära dig att reglera dem. Människor är i grunden reaktiva och går på känsla, men om du lär dig att skruva upp eller ner dina reaktioner så kommer du att ta bättre beslut. Till din hjälp kan du ta det kanske allra vanligaste verktyget inom näringslivet – målsättningar.

Vilka instinkter är bra?

– Genom att sätta upp mål eller kriterier så får du en objektiv referens till dina instinkter. Utifrån välsatta kriterier blir det lättare att till exempel ta ett klokt rekryteringsbeslut som inte bara bygger på din hjärnas förprogrammerade jakt på trygghet.

Kan inte hjärnans instinkter vara bra då? Jo, så klart, säger Katarina Gospic, men det gäller att veta när de gynnar oss och inte.

– Att fly från ett lejon är inte samma sak som att bråka med en kollega, och då är det ju bra om vi kan anpassa våra reaktioner därefter. Genom att lära känna våra hjärnor kan vi bättre styra oss mot de mål vi vill nå – och inte fastna i de instinkter som höll oss vid liv när människan först blev människa.

Tidningen BrainsKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode