Menu
Profilen

I huvudet på Alok Alström, Sverigechef på Uber

Vi har tagit ett snack med Alok Alström som är Sverigechef på Uber sen hösten 2015. Han delar med sig av sina tankar kring allt från samhällsutveckling och algoritmer till drömutsikten från lägenheten på Danviksklippan.

Alok Alström, Sverigechef på Uber.Los Angeles var fantastiskt, men det var alldeles för mycket bilar. Varje dag under året jag jobbade där för Boston Consulting Group kröp jag i fem kilometer i timmen till jobbet på en fjortonfilig motorväg. Jag såg bara bilar omkring mig, med en person i varje. Och jag tänkte att det här är så dumt. Varför åker vi inte buss eller i alla fall två i varje bil, så halverar vi antalet bilar?

Det kanske låter som ett märkligt kriterium, men en av de bästa sakerna med Stockholm är alla transportalternativ. Kollektivtrafik, bilpooler, att man kan cykla, gå och åka Uber, säger Alok Alström, sedan i höstas Ubers Sverigechef.

Han gillar att resa. Inte för att upptäcka maten, utan för att se hur människor lever sina liv, tänker och resonerar.

– Jag gillar problem som inte är lätta att rama in. Vi försöker ofta svara på frågor som någon annan har definierat, utan att reflektera över om det är rätt frågor. I somras läste jag till exempel en artikel i Dagens industri där det stod att Uber inte betalar skatt och är svarttaxi. Det kändes trist. Jag är lite av en idealist och tror att Uber är ett exempel på hur teknik kan utveckla ett samhälle och att Uber kan öka skatteunderlaget, inte minska det. Och om det som står i artikeln är sant, vill jag fixa det.

”Jag är lite av en idealist och tror att Uber är ett exempel på hur teknik kan utveckla ett samhälle.”

Det här tänker Alok på just nu...

47%Min son

Jag kallar honom Simba, fast han heter Aston. Jag älskar honom jättemycket.

25Algoritmer

Uber har uppfattats som ett livsstilsvarumärke för privatpersoner. Nu ska vi in i affärssegmentet. UberX är som traditionell taxi. Alla bilar har klistermärken för jämförelsepris, förare med taxilegitimation, taxameter och tillstånd. Magin som gör oss billigare är en algoritm som ger dem som kör för Uber fler körningar per timme. Det fascinerar mig att så många företag ändå använder traditionell taxi, utan att reflektera över att Uber kan ge nöjdare medarbetare och lägre kostnader.

17Civilisationen

Bilar används i bara 4 procent av sin livstid, skruvdragare i 15 minuter. Det är korkat. När jag var 17 år var jag i Tanzania. Elförsörjningen var opålitlig och alla som kunde hade eget el-aggregat. Man kan se det som samhällsutveckling att fler får råd med dieselaggregat. Men min definition av ett civiliserat samhälle är vår förmåga att dela på gemensamma resurser.

8Utsikten

Utsikten från min lägenhet är fantastisk. Jag hittade lägenheten utan att lägga mer än några minuter på att leta. Markerade bara exakt det hus på Danviksklippan jag ville bo i Hemnets bevakningstjänst. Efter ett år blev en lägenhet i huset till salu och jag köpte den direkt.

3Inredning

Tänker på att det blev så bra när jag köpte en annons på Facebook för 500 kronor, la ut bilder på min tomma lägenhet och frågade om någon ville fixa den. En inredare som just flyttat till Sverige gjorde det gratis för att bygga upp sin portfolio.

Brains tema neuroledareKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode