Menu
Trendspaning och statistik om företagande

Inspiration för entreprenördar

Glossybox, Veganboxen, Dogbox, Groomingbox och Birchbox, vår prenumerationsglädje har kickat i gång igen och allra helst ska saker komma i boxar. Läs om företaget som startade trenden och annat matnyttig trend- och statistikspaning för dig som gillar business.

Boxen är det nya heta

GlossyboxDet finns flera olika sorters prenumerationstjänster av fysiska varor. Två vanliga varianter är att kunden får samma, förbestämda produkter varje leverans eller att företaget själva väljer ut nya produkter som de tror passar kunderna. Företaget som kickade i gång trenden är amerikanska Birchbox. De startade 2010 med att erbjuda en skönhetsbox för kvinnor och efter lite mer än tre år hade de 800 000 prenumeranter. I dag har de även en onlineshop, en box för män och förra året öppnade de sin första butik på Manhattan. Skönhet och hudvård utgör stora delar av boxbranschen, men långt ifrån hela. Du som är ute efter mer okonventionella boxar kan bland annat prenumerera på Unbounds boxar med sexleksaker, Shoshboxen fylld av japanskt godis, eller överraskningsboxarna Awesome Boxes, där du aldrig vet vad du får. 


Drömjobbet 2015: VD eller Chef

I årets Work Life-undersökning från Manpower har man frågat 4 400 svenskar vad deras drömjobb är, och resultatet är tydligt: Tjänster med arbetsledaransvar är heta. Bland de tio mest populära jobben finns personalchef, försäljningschef, produktionschef, projektledare – och vd, som tar hem förstaplatsen totalt. Bland män hamnar vd i topp medan personalchef och administratör är mest populärt bland kvinnor.

Trender och statistik
Färre egenföretagare 2014 

För första gången sedan 2007 minskar andelen nystartade företag i Sverige, från 8,2 procent till 6,7 procent. Anmärkningsvärt är att andelen kvinnor som startar företag har minskat dramatiskt från 6,2 procent till 3,8 procent mellan 2013 och 2014. Det visar rapporten Entreprenörskap i Sverige som är en del av Global Entrepreneurship Monitor som årligen undersöker företagandet i världen. Nedgången har främst drabbat konsument- och hushållsnära tjänster, vars andel minskade med cirka tio procentenheter jämfört med tidigare år. Sannolikt har RUT- och ROT-diskussionen påverkat benägenheten att starta företag inom dessa branscher. 
 

Ryska omklädningsrum hittar hem

Trots att allt fler shoppar online finns det vissa upplevelser som webbsida inte kan ge sina kunder, till exempel möjligheten att prova kläderna innan köpet. I Ryssland har modemärket Lamoda som ägs av Kinnevik löst problemet genom att skapa det bästa av två världar. De levererar plaggen till kundens hem, ger dem en kvart för att prova kläderna, och återvänder med kläderna som inte passade. Klart!

Rent-a-goatTre företag du inte trodde fanns

Har du någon gång haft en idé du inte förverkligat för att du tänkt att den var för konstig eller orealistisk? Här är tre amerikanska företagare som inte har låtit det stoppa dem.  

EttRENT-A-GOAT. I North Carolina behöver du ingen motorgräsklippare eller gräla om vems tur det är att klippa gräset. Företaget Rent-a-goat hyr ut getter som betar av gräsmattan och ger dig bättre miljökarma på köpet. 

tvåANGER ROOM. Har du haft en dålig dag? Besök då det här Dallas-baserade företaget – de hyr ut rum som kunderna får slå sönder och samman. 

trePET ROCK1975 blev Pet Rock-grundaren Gary Dahl dollarmiljonär genom att starta trenden att köpa hem en mexikansk sten som husdjur. Husdjursstenarna gick ur produktion mindre än ett år efter lanseringen, men kom tillbaka till marknaden 2012. 

Biz - en handbok för småföretagare

LÄS även:

Benify – från sågad affärsidé till framgångssaga >>
Branschdödarna – om att slå ut en marknad över en natt  >>
10 framstående nytänkare i Sverige >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode