Menu
Digital marknadsföring

8 måsten för marknadsföring i mobilen

Erbjudanden via sms, e-post eller i appen? Här berättar experterna vad du måste veta för att lyckas med marknadsföring i mobilen.

Mobil marknadsföring illustration

Hur når du framgång med mobil marknadsföring?

Här ger Helena Kimber, marknadschef på Compost marketing, och Axel Tandberg, jurist på Swedma, sina åtta bästa tips:

 Fokusera på nytta

Byt fokus i din målsättning från vad du som avsändare vill uppnå till att koncentrera dig på vilken nytta mottagaren har av din kommunikation. För att få tillträde till dina kunders uppmärksamhet i mobilen behöver du göra dig förtjänt av den och det ställer krav på att du gör bra grejer. Du behöver tänka på din kommunikation som en upplevelse.

Rätt kanal för rätt innehåll

Tänk dig att mobilen darrar till – du tror att du fått ett sms av din nya förälskelse, plockar upp mobilen fastän du sitter i möte och möts av ett sms från en klädbutik som berättar att de har rea och det dessutom är bråttom eftersom det bara gäller till kl.17.00. Vilken upplevelse har du då fått av sms:et? Vilken känsla lämnar det kvar? Välj kanal efter hur angeläget meddelandet är för mottagaren. Generellt kan man säga att e-post är mest tillåtande, följt av app-notiser och att sms ställer högst krav på innehållet.

Hellre färre aktiviteter

Det är viktigare att göra ett fåtal kommunikationsaktiviteter bra, än att sjösätta många mindre genomarbetade aktiviteter. Börja därför med att fråga dig själv vad du kan berätta för dina kunder för att förenkla eller förgylla deras vardag. Och vilken information som i vilket läge kan generera bra affärer för dig. Undersök vilka data du har så att informationen blir relevant och personlig. Bestäm därefter kanal.

Sms kräver mer

Sms-marknadsföring ger ofta riktigt bra effekt men är också förknippat med en del utmaningar. Just angelägenhetsgraden är den största. Ett sms gör sig därför bäst när det baseras på en händelse, på att någon agerat eller när ditt företag har information som är relevant för mottagaren.

Nej tack-funktion

I varje sms eller e-post du skickar måste det finnas en funktion för att kunna tacka nej till framtida kommunikation. Därmed blir det också lättare för kunden att avsluta sin relation med ett företag. Det är bara att klicka på avregistreringslänken, stänga av push-notiserna eller tacka nej till fler sms. Du måste därför göra bra saker, vara relevant och hänsynsfull – annars gör dina mottagare slut med dig.

Ta fram rätt data

Aktuella uppgifter är a och o. Sms är dyrt i jämförelse med de andra mobila direktkanalerna och om du dessutom skickar till fel personer kostar det tre gånger så mycket; först kostar felutskicket, sedan ursäkten och slutligen utskicket till rätt telefonnummer. Därför är det värt att stämma av en extra gång så att data inte förvanskats på vägen.

Utgå från dig själv

Tänk efter före. Utgå från dig själv; hur vill du bli kommunicerad?  Tänk inte ”jag har världens bästa app”, de flesta vill inte bli störda varje timme. Ha i minnet hur lätt det är för dina mottagare att avsäga sig framtida kommunikation.

Ha koll på lagen

För att skicka ett sms eller e-post till en privatperson måste företagen ha ett aktivt samtycke från kunden alternativt en aktiv kundrelation med honom eller henne. Däremot är det okej att kommunicera med människor i egenskap av deras profession på ett visst företag utan att de aktivt tackat ja. Men då är det extra viktigt att innehållet är relevant för mottagaren.

– Det är inte heller lönt att rikta sig till barn, personer under 16 år har ingen rättskraft att ingå avtal. Och jag tycker inte heller att det är okej rent etiskt att vända sig till barn, säger Axel Tandberg.

Vad ska man tänka på när man köper leads?

– Försök ha en öppen process där kunderna aktivt väljer att få utskick. Du har säkert sett tävlingarna på nätet av typen "Vinn en iPhone". I det finstilta står det att ditt nummer kan användas och säljas vidare. Men den metoden kan vi inte rekommendera eftersom kunderna inte är medvetna om att de har gett sitt samtycke. Företagen måste ha ett aktivt samtycke från kunden för att skicka ut ett sms.

Vad innebär egentligen en aktiv kundrelation?

– Om kunden exempelvis har en rullande prenumeration är det att betrakta som ett aktivt kundförhållande. Hade man kontakt för sex månader sedan är det inte det. 

Vad gäller för de kunder som har anmält sitt telefonnummer till NIX?

– En konsument som anmält sitt telefonnummer till spärregistret NIX har motsatt sig att bli kontaktad per telefon i marknadsföringsyfte. Men det gäller inte sms och epost. Däremot ska man alltid tänka på att ha kundens samtycke.

Vad innebär egentligen PUL?

– PUL står för Personuppgiftslagen. Den skyddar den personliga integriteten när personuppgifter behandlas. Grovt kan man säga att det handlar om att du måste informera en person om hur du vill använda hans eller hennes uppgifter. 

Läs mer: Etiska regler för mobil marknadsföring »

Vill du lära dig mer?

Bisnodeakademin erbjuder en kurs i PUL där du lär dig grundläggande kunskap om hur du ska tolka lagen, hantera personuppgifter på rätt sätt och få en inblick om vad framtida personuppgiftslagstiftning innebär för dig och ditt företag. Läs mer om kursen »

Relaterad läsning

10 smarta verktyg för marknadsföraren »
Så triggar du mottagarens hjärna »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode