Menu
Trendspaning

7 framsteg i företagsvärlden

Millennials väljer etiska arbetsgivare och Sveriges företag blir fler. Här är sju trender som visar på positiva strömningar i i företagsvärlden.

millennials1. Goda företag attraherar millenials

Bland dagens unga vuxna, den så kallade millenniegenerationen, väljer många arbetsgivare utifrån företagets etiska uppförande. Det hävdar revisionsfirman Deloitte i sin rapport ”The Deloitte Millennial Survey”.

Undersökningen bygger på enkäter med 7 700 unga från 29 länder. 56 procent av de tillfrågade säger att företagets etiska ansvar är viktigt när de väljer arbetsgivare. 49 procent säger också att de någon gång har avfärdat ett arbetserbjudande som strider mot ens egna personliga värderingar.

2. Nyföretagandet ökar

2 253 fler nya företag än 2014 registrerades på Bolagsverket 2015. Nyföretagandet i Sverige ökade med 3,6 procent. Totalt 64 625 nya företag registrerades på Bolagsverket under året.

3. Hållbarhet ger lönsamhet

Nästan varannan konsument säger sig ha avstått från ett köp det senaste året eftersom det kan ha negativ påverkan på samhället. Det visar en undersökning från Svensk Handel. Två av tre konsumenter säger också att de under det senaste året har ökat sin konsumtion av varor som de uppfattar är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Resultatet av konsumenternas beteende går igen i handlarnas affärer. Enligt undersökningen anser sju av tio handlare att arbete med hållbarhetsfrågor ökar lönsamheten på kort sikt och åtta av tio anser att den ökar även över en längre horisont.

Selfie duckface4. Betala med en selfie

Trenden med att ta selfies med mobilen har exploderat de senaste åren. Men först nu kommer dessa bilder att faktiskt kunna göra mer skillnad än att generera ett antal likes.

Mastercard utvecklar nu ett nytt betalningssystem där du kan verifiera din identitet med hjälp av din selfie när du ska handla på nätet. Tekniken med ansiktsigenkänning via mobilen har redan testats i USA och Nederländerna och till sommaren ska kortföretaget lansera metoden i fler länder.

5. Rädda världen och tjäna pengar samtidigt

Först har vi råvaror, sedan gör vi en produkt, sedan blir den sopor. Det är basen för linjär ekonomi och det vi lever med dagligen. Men nu är ett skifte på gång. De senaste åren har politiker, miljökämpar och storföretag börjat enas om att framtiden finns inom det som kallas cirkulär ekonomi: affärsmodeller som bygger på tankar om kretslopp, uthyrning och återanvändning. Fördelen för företagen är att man blir mindre utsatt för ökande råvarupriser och minskande resurser, men också att man kan hitta nya sätt att tjäna pengar. Se tre exempel nedan.

Sunfleet – Ger dig tillgång till bil utan att du behöver betala för att äga den, eller fundera på alla måsten som ingår i bilägande.

H&M – Behöver minska sitt behov av dyra råvaror. Köper därför tillbaka gamla trasiga textilier från privatpersoner.

Workaround – Hyr ut arbetsplatser, kontor, konferenslokaler och mötesrum under de timmar de inte används av ägaren.

6. Välgörande startuptrender 2016

Jessica Stark är vd på startuphubben SUP46, som är en medlemsbaserad community och hem för Sveriges nästa stora startupstjärnor.

Jessika StarkVilka skulle du säga är de hetaste trenderna inom startups 2016?

– Det beror väldigt mycket på vem du frågar. Vad investerare är på jakt efter överensstämmer inte nödvändigtvis med den typ av bolag som flest vill starta. Tjänster och sektorer att hålla ett extra öga på är dock fintech, nischade sociala nätverk och startups som vill göra världen och människorna i den bättre eller friskare.

Vad beror det här på?

– Fintech är en bransch där det fortfarande finns mycket plats för förändring, och nischade sociala nätverk växer sig allt större. Den sista delen behöver kanske ingen förklaring, de allra flesta startar visserligen ett bolag för att lösa ett problem men fler behövs för att lösa de verkligt stora problemen som vi alla berörs av.

Vilka branscher möter ni störst intresse ifrån?

– Vi tar endast in digitalt fokuserade startups, främst inom mobilt, media, internet, gaming och IoT (Internet ofThings). Inom det digitala segmentet finns det dock intressant nog en stor bredd – allt från finansiella lösningar till fokus på hälsa, utbildning, sociala nätverk och mycket mer.

7. Dessutom, visste du att ......

storleken på Sveriges BNP har vuxit i stadig takt och mer än femdubblats sedan 1950!

BizKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode