Menu
Listan

6 beslut som förändrade världen

En felsväng, en kärleksakt och en ovanligt förutseende Nasaforskare. Ofta har de små besluten varit helt avgörande för världens utveckling.

Thomas NewcomenNewcomen produktutvecklar

■ Smeden och järnhandlaren Thomas Newcomen i brittiska Devon har många kunder inom gruvindustrin. Översvämningar är vanliga i gruvorna, så Newcomen experimenterar med maskiner som kan pumpa ut vatten ur gruvor. Två andra uppfinnare kom på en ångmaskin några år tidigare – Newcomens utveckling tar den till helt nya höjder. Newcomens ångmaskin lägger grunden för den industriella revolutionen.

Gustave FlaubertGustave Flaubert skriver en bok

■ 30-årige Gustave Flaubert vill bli författare. Han har pluggat juridik men hoppat av studierna. Han bor hemma hos mamma i Rouen. ”Nu eller aldrig”, tänker Gustave när han bestämmer sig för att sätta sig vid skrivbordet. Målet: att skriva en roman om ingenting och helt befriad från moraliska omdömen. Fyra och ett halvt år senare är Madame Bovary färdigskriven. Den orsakar ramaskri och skandal. Den moderna romanen är född.

Hermann Einstein och Pauline KochHermann och Pauline älskar i Ulm

■ En sommardag i juni drabbar köttets lustar Hermann Einstein och Pauline Koch. Nio månader senare föder Pauline en son som får namnet Albert. Albert växer upp och blir en briljant fysiker. Tack vare Einsteins pärlband av revolutionerande upptäckter förändras vår förståelse av världen. Nobelpris och relativitetsteorin – allt tack vare Hermanns och Paulines kärleksakt i den sydtyska staden Ulm sommaren 1878.

Leopold LojkaLojka kör fel i Sarajevo

■ Söndag 28 juni 1914 i Sarajevo. Tidigare samma dag har ett misslyckat mordförsök skett mot kronprins Franz Ferdinand av Österrike och hans fru Sophie då flera soldater skadats. Franz Ferdinand vill gärna besöka soldaterna på sjukhuset. Chauffören Leopold Lojka tar en felsväng, och kör av en olycklig slump förbi 19-åriga Gavrilo Princip. Kronprinsparet mördas av Gavrilo och första världskriget bryter ut.

Margaret HamiltonMargaret Hamilton tänker stort 

■ USA och Sovjet tävlar om att komma först till månen. Tack vare en ung forskare, Margaret Hamilton, hinner USA först. Hon jobbar för Nasa med programmering av den mjukvara som finns ombord på Apollo 11, och hade förutsett att när rymdkapseln närmar sig månytan kommer systemen drabbas av ”overload” eftersom så mycket data kommer in samtidigt. Tack vare hennes förutsägelse och arbete blev Neil Armstrong den förste mannen på månen.

Stanislav PetrovPetrov håller huvudet kallt

■ Sent på kvällen den 25 september 1983 börjar varningslamporna blinka. Det ser ut som att missiler är på väg. Först en, sedan hela fem kärnvapenmissiler. Överstelöjtnant Stanislav Petrov tycker att fem missiler verkar för futtigt, det borde komma fler. Han låter bli att trycka på knappen som hade skickat i väg Sovjets kärnvapenmissiler mot USA. De fem missilerna var ett datafel orsakat av väderfenomen.

Tidningen BrainsKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode