Menu
Ny teknik

Fem teknikprylar att hålla koll på

2015 har mycket att bjuda på när det kommer till ny teknik, eller vad sägs om transparenta mobiltelefoner och byggnader, förarlösa bilar och virtual reality i fickformat.

5 teknikprylar

FÖRARLÖSA BILAR

Vem är det som kör egentligen? Ingen, om Google får bestämma. Du kommer att se din första förarlösa bil i år. Google (igen) har köpt in sig i taxitjänsten Uber och sägs vara redo att lansera en flotta av förarlösa taxibilar inom en snar framtid. Även Volvo, och de flesta andra stora bilmärken, jobbar med förarlös teknik.

BÄRBAR VIRTUAL REALITY

Appleklockan, aktivitetsarmbandet, Googlebrillorna och inte minst de hyperrealistiska virtual reality-glasögonen Oculus Rift: 2015 blir året när till och med din mamma kommer att släppa tekniken in på bara kroppen för att förstärka och registrera den fysiska verkligheten.

SLADDLÖS LADDNING

Som vi har väntat – och snart verkar vi slippa de trista laddarsladdarna till våra elektroniska prylar. Google och LG jobbar på laddning som sker genom en nod som strålar över el till mobilen eller surfplattan – och Apple ligger inte långt efter, de har också sökt patent. Sladdlös laddning kommer att bli en av 2015 års stora snackisar.

SUPERLAGRING AV DATA

IBM har hittat ett sätt att göra datalagring 100 gånger mindre platskrävande. I dag krävs ungefär en miljon atomer för att lagra en bitdata. Med IBM:s nya teknik ska det räcka med 12 atomer. Det kan innebära att datorer och smartphones kan lagra mer data än i dag men på mindre utrymme. IBM hoppas få ut produkter med den nya tekniken under 2015.

GENOMSKINLIGA MOBILER

Både Samsung och Apple har sökt patentför genomskinlig teknik. Experterna tror inte att vi kommer att få se en transparent mobil komma ut på marknaden 2015 men de första prototyperna presenteras troligtvis. I Seoul byggs en ”osynlig” skyskrapa vars fasad är täckt av LED-lampor som projicerar det som finns bakom huset.

Mer läsning:

8 måsten för marknadsföring i mobilen >> 
Sex världsförbättrare >> 
Dela mera! >> 
Så lyckas du med e-handel >> 
10 svenska uppfinningar som förändrat världen >>

Biz - en handbok för småföretagare

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode