Menu
Säljskolan – experten tipsar

4 tips för att utveckla merförsäljning

Att öka försäljningen och omsättningen är nog något som alla företagare vill. Genom att vårda dina befintliga kunder finns det potential för merförsäljning. Men detta ställer krav på att du förstår kundbehoven, säger försäljningsexperten Patrik Nordkvist som här ger några smarta tips att tänka på.

Fokusera på kundnyttan
Merförsäljning ställer höga krav på att du känner din kund och vet vad kunden verkligen är i behov av. Är du påläst om vilka utmaningar dina kunder står inför, upplevs du mer seriös och blir en säljare som löser problem i stället för att kränga. Chansen är då större att de faktiskt köper. Om kunden upplever att du gör nytta – är han/hon dessutom villig att betala för det, vilket innebär att du kan ta bättre betalt för din produkt eller tjänst.

Lär känna din produkt eller tjänst 
Du måste kunna din produkt eller tjänst och veta varför du säljer den. Fundera igenom vad som är det unika med just din produkt eller tjänst? Varför ska kunden köpa av dig och inte av din konkurrent? Allt börjar med om du tror på dig och din produkt. Om du själv anser att du säljer en premiumprodukt kommer det också att bli naturligt och ärligt att ta bättre betalt än konkurrenterna. Vice versa, om du tycker det är för dyrt och är obekväm med att prata pris kommer det att märkas.

Hitta en tydlig struktur
Bästa tillfället för merförsäljning är när du precis har gjort ett avslut i en affär. Men oftast är du då helt fokuserad på leveransen. Kunden i sin tur är troligtvis som mest positivt inställd till ditt företag just i det ögonblicket. Du har med andra ord en perfekt situation för att skapa merförsäljning. Sätt upp som regel att alltid, när du levererar din produkt eller tjänst, komma med ett förslag på vad du kan göra eller erbjuda i nästa steg. Skicka ett bekräftelsemejl där du berättar vad du har gjort. Kom ihåg att då också ge förslag på vad du kan göra mer. 

Sätt mål och följ upp
Sätt mål och se hur mycket mer dina kunder kan tänkas köpa. 
Naturligtvis varierar detta från bransch till bransch. Men hur mycket mer borde du kunna sälja och hur gör du det samt hur följer du upp? Gå igenom dina befintliga kunder och se hur mycket du bedömer att du levererar till dem i dag. Levererar du redan 100 procent eller finns det fortfarande utrymme att sälja mer? Har du satt upp tydliga säljmål för dina medarbetare och ni når dessa bör det belönas. Underskatta inte vikten av positiv återkoppling!

Läs även

Träffsäker kundkännedom tog Dustin till toppen >>
Fem saker som förutspår konsumenters nästa köp >>
Så säkrar du kunden betalningsförmåga >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode