Menu
#digitalmarknadsföring

Tio steg till en lyckad tävling i sociala medier

Görs de på fel sätt skrämmer de kunderna. Görs de däremot rätt är det ett lysande verktyg för att driva trafik, stärka ett varumärke eller lansera nya produkter. Här är tipsen som gör att du lyckas med tävlingar i sociala medier.

Tio steg till en lyckad tävling i sociala medier


Engagera med en tävling

Tävlingar blir ett allt vanligare inslag i sociala medier. Men det gäller att ha klart för sig vad tävlingen egentligen har för syfte.

– Ingen vill ju ge bort en massa saker gratis. Men många vill få sina kunder att interagera med företaget, säger Sarah Larsson Bernhardt, digital PR- och sociala medier-strateg på Knowit.

– Fortfarande har många tävlingar som bara går ut på att gilla och dela. Men det är inte rätt väg att gå. Dels blir folks flöden fyllda av samma saker, dels får man massa likes, men inget engagemang. Det är mycket bättre att försöka hitta ett sätt där kunderna får använda sin kreativitet för att visa hur de gillar varumärket, tycker Sarah.

Hashtagg

1Syftet först

Det är ingen mening med att skapa tävlingar för att ge bort gratis grejer. Börja därför med att tänka ut syftet med din tävling. Vill du lansera en ny produkt, stärka varumärket eller driva trafik till webben?

2Välj rätt kanal

Både Facebook och Instagram är bra kanaler, med något olika användargrupper. Generellt är användarna på Instagram något yngre, men också mer aktiva.

3Följ reglerna

Var säker på regelverken innan du drar i gång dina tävlingar. ”Gilla och dela”-tävlingar bryter mot Facebooks användarvillkor och har lett till att företag fått sina sidor nedstängda. Om tävlingen är av lotterikaraktär krävs lotteritillstånd, vilket företag i regel inte får. Om det däremot krävs en prestation för att vinna faller du under marknadsföringslagen. Tänk också på att om priset i din tävling är värt mer än 1 300 kronor blir vinnaren skattskyldig, vilket du måste informera tydligt om.

4Ha tydliga regler

Det ska vara lätt att förstå din tävling. Vad vinner man, hur vinner man, vad måste man göra och vad får man inte göra? Var så tydlig du bara kan.

5Kräv inte delning

Du får inte, och bör inte heller, kräva att tävlingsdeltagarna delar ditt inlägg. Däremot är det en bra idé att uppmuntra till det! Skillnaden mellan ”Dela för att tävla” och ”Dela gärna!” är enorm.

6Hitta rätt tröskel

Lottar du ut något till alla som gillar och kommenterar en post kommer du få mängder av tävlingsdeltagare, men ingen som engagerar sig i ditt varumärke. Går tävlingen ut på att göra en sång om ditt varumärke kommer du få extremt engagerade deltagare, men antalet kommer vara försvinnande litet. Lägg dig någonstans mittemellan.

7Väck kreativiteten

De bästa tävlingarna uppmuntrar till att använda dina produkter eller tjänster på nya sätt. ”Hur äter du …”, ”Ta en bild där du använder vår produkt” eller ”Var använder du våra tjänster?” och liknande är bra ingångar.

8Var noga med kredd

Att återpublicera tävlingsdeltagares bilder är bra, vi gillar att bli uppmärksammade. Men glöm inte att ge kredd till användaren som har tagit bilden! Kredda hellre för mycket än för lite.

9Synka kanalerna

Om din tävling äger rum på Instagram: pusha för den med länkar på Facebook! Och vice versa.

10Hitta rätt hashtagg

Om du har tänkt ha en hashtag för din tävling: Se till att den är unik. Hashtaggar som #sommartävling och #sommarlov kan verka lockande, men de kommer att dränkas i mängder av andra inlägg.

Text: Magnus Carlsson. Illustration: Kofi Annat. Bild: Shutterstock

Twittra

Dela på twitter: 10 steg till en lyckad tävling i sociala medier. http://ctt.ec/49C72+ #socialamedier #digitalmarknadsföring

Läs också:

Digital revolution >> 
Instagram vs facebook >> 
Vad är content marketing? >> 

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode