Menu
Uppdraget

temperaturmätare

Mår kunderna bra, mår företaget bra – så resonerar Magnus Sand på stålföretaget Ovako. Därför tar företaget dagligen tempen på sin kundbas.

ATT GÖRA GODA AFFÄRER handlar ofta om att klara av avvägningen mellan risker och möjligheter. I den balansakten gäller det att få rätt fakta när besluten ska fattas. Därför beslöt sig Ovako för att bland annat anlita Bisnodeföretaget Dun & Bradstreet.

– Vi använder tjänsterna Portfolio Manager och Supply Manager för att få information om hur våra kunder mår och få kunskapom våra leverantörer, säger Magnus Sand, Treasurer på Ovako.

Ovako har cirka 1 500 kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin.

– Vi har satt upp vissa parametrar och nyckeltal för kunder och leverantörer, och får dagligen information om förändringar i dessa. Vi har en otroligt fin kundstock och bättre information ger oss en vägledning om var vi har möjlighet att öka vår exponering, säger Magnus Sand och tillägger att alla bolag i koncernen finns med i bevakningsrutinen, oavsett om det är på Europamarknaden, i USA eller någon annan del av världen det gäller.

Att Ovako sedan en tid även har bättre information om sina leverantörer gör att de skapat en tryggare situation för sin egen produktion, så att de inte riskerar att få brist på produktionskritiskt material om någon leverantör skulle få problem. I dag har Ovako en solid kreditkontrollfunktion.

Vad har ni för tips till andra företag som vill ta tempen på sin kundbas?

– Börja med att identifiera er riskprofil och skaffa sedan kunskap för att kunna hålla dig inom ramarna för den. För Ovako är informationen från Dun & Bradstreet en komponent i en hälsobarometer: mår kunderna bra, mår vi bra. ■

Text: Gabriella Sköldenberg    Bild: Colourbox

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode