Menu
Bisnode Charity för effektiv insamling

Mer tid och pengar för Läkare Utan Gränser

Med Bisnode Charity fick Läkare Utan Gränser ett lätthanterligt CRM-system helt anpassat till den egna ideellt drivna verksamheten. Bra överblick och enkel hantering av givare, insamling, urval och kampanjer får den rankad som marknadens bästa.

English versionStödet till Läkare Utan Gränser ökar kraftigt

Mellan 2013 och 2015 ökade insamlingen med drygt 28 procent, från 418 miljoner till 535 miljoner kronor. Prognosen för 2016 är att organisationen kommer att samla in drygt 590 miljoner.

– Tiden vi sparar på att använda Charity som CRM betyder att vi trots årlig tillväxt på mellan 12 och 13 procent inte behövt bemanna i samma takt, säger Liselott Raphael, ansvarig för Donor Service på Läkare Utan Gränser i Sverige. 

Det betyder lägre personalkostnad för administration och därmed mer pengar till organisationens arbete ute i världen.

"Vi är övertygade om att det inte finns ett bättre CRM-system än Charity för oss på marknaden"

Liselott och Filippa

Lättarbetat CRM

– Charity är lättarbetat. På min avdelning uppskattas att vi fått ett modernt, självinstruerande CRM som enkelt visar vad man ska göra i nästa steg. Det gör att våra volontärer har jättelätt för att lära sig systemet, även de som inte har så stor datorvana, säger Liselott Raphael.

Med Charity är det enkelt att hantera och snabba upp processer.

– Mycket av tidsbesparingen ligger i bra verktyg för registrering av olika typer av gåvor, inläsning av OCR-filer och att man kan skapa autogiro eller utskrifter som tackbrev med ett enkelt knapptryck. Vi är övertygade om att det inte finns ett bättre CRM-system än Charity för oss på marknaden, säger hon.

Skräddarsytt för insamlingsbranschen

Förklaringen till lovorden ligger delvis i att Läkare Utan Gränser varit med och designat systemet.

– Det fanns inget CRM-system på marknaden som passade en ideellt driven verksamhet och som uppfyllde våra behov. De flesta andra system är alldeles för enkla och underskattar behovet av administration och analys. Alltså bestämde vi oss för att hjälpa till att bygga och utveckla ett nytt system. Det har inte varit en enkel resa, men den har definitivt varit värd besväret, säger Liselott Raphael och tillägger:

 – Jag tror att många som aldrig arbetat med ideell verksamhet eller i insamlingsorganisationer inte förstår hur viktigt det är för oss med bra CRM. Vi är helt beroende av våra givare och det är dem vi behöver analysera.

Filippa Wittenberg och Liselotte RaphaelBättre analys

För Filippa Wittenberg som är CRM Strategic Advisor & Analyst på Läkare Utan Gränser i Sverige toppades önskelistan av just bättre möjligheter att analysera när det nya systemet skulle utformas.

– Det vi på marknad värdesätter mest är kopplingen till Charity Analytics, som gör att vi kan få fram väldigt mycket information om våra givargrupper. I och med att vi kan se och analysera vad som händer kan vi göra bättre och mer strategiska val i framför allt vårt CRM-arbete, säger Filippa Wittenberg.

Läs mer: Bisnode Kollektion ger dig djupare kundinsikter med hjälp av smart data »

Processfunktionen i Charity gör det också lättare att hålla koll på tiden, som när det är dags att skicka ut ett brev eller ta kontakt via telemarketing, påpekar hon. Även om stora katastrofer och särskilda händelser genererar extra gåvor är och förblir månadsgivarna de som genererar mest intäkter och därmed den kanske viktigaste gruppen bidragsgivare. Månatliga bidrag ger en fast intäkt och framförhållning som möjliggör mer långsiktig planering av hjälpinsatser. Dessutom är administrationskostnaderna låga.

Enklare att värva nya givare

– Alltså lägger vi mycket krut på att få fler månadsgivare, genom både telemarketing och direkt dialog. Vi jobbar mycket med segmentering och med bra CRM kan vi utifrån informationen i vår databas göra strategiska val och se vilka av våra givare som är mest lönsamma och försöka se om vi kan rekrytera liknande.

Charity gör det enkelt att på ett bra sätt värva nya givare och även att bearbeta befintliga givare att ge mer.

– Eftersom vi har verktyg som gör vårt CRM-arbete enklare kan vi även se till att givarna kontaktas av oss vid rätt tillfälle, vilket ökar förutsättningarna för att vi ska få utdelning för vårt arbete, säger hon.


FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:


Anders Forsberg
Anders Forsberg

Kontaktperson

anders.forsberg@bisnode.com

Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode