Menu
Tiedote 10.2.2014

Yli 60-vuotiaat mellastavat maksuhäiriötilastojen kärjessä

Yli 60-vuotiaiden joukossa on yhä enemmän maksuhäiriömerkintöjä keränneitä niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Sen sijaan maksuhäiriöllisten alle 20-vuotiaiden nuorten määrä on pitkällä aikavälillä vähentynyt Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa vähentyminen alkoi vasta viimeisen vuoden aikana. Muissa ikäluokissa maksuhäiriömerkintöjä keränneiden henkilöiden määrä on kasvanut maltillisemmin.

Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöt ovat viime vuosien aikana kasvaneet merkittävästi Pohjoismaissa. Vuoden 2008 jälkeen maksuhäiriöllisten yli 60-vuotiaiden määrä on noussut Suomessa jopa 69 prosenttia, Ruotsissa 51 prosenttia ja Norjassa 45 prosenttia.

- Kasvu on merkittävä, sillä maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä keskimäärin on lisääntynyt huomattavasti maltillisemmin: Suomessa 31 prosenttia, Norjassa 18 prosenttia ja Ruotsissa 13 prosenttia, toteaa toimitusjohtaja Juha Airaksinen markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnodesta.

Alle 20-vuotiaat puolestaan ovat hoitaneet raha-asioitaan huomattavasti järkevämmin. Vuoden 2008 jälkeen maksuhäiriöllisten alle 20-vuotiaiden määrä on laskenut Norjassa 5 prosenttia ja Ruotsissa peräti 23 prosenttia. Sen sijaan Suomessa maksuhäiriöllisten nuorten määrä on tällä aikavälillä kasvanut 27 prosenttia.

- Vaikka alle 20-vuotiaiden, maksuhäiriöllisten suomalaisten määrä onkin pitkällä aikavälillä kasvanut, viimeisen vuoden aikana tilanne on kohentunut huomattavasti. Kun verrataan vuotta 2013 vuoteen 2012, maksuhäiriöllisten nuorten määrä on vähentynyt viisi prosenttia, Airaksinen sanoo.

- Suomalaisnuorten olisi kuitenkin syytä ottaa oppia Ruotsista ja Norjasta. Siellä nuorimmat ikäryhmät ovat hoitaneet raha-asiansa entistä paremmin, vaikka muut ikäryhmät ovat lepsuilleet maksujensa kanssa.

 

Faktaa:

Suomi

- Alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on vähentynyt viimeisen vuoden aikana 5 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kuitenkin kasvanut 27 prosenttia.
- Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana 7 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 69 prosenttia.
- Yleisesti maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana 2 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 31 prosenttia.

Norja

- Alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on vähentynyt viimeisen vuoden aikana 3 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on vähentynyt 5 prosenttia.
- Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana 5 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 45 prosenttia.
- Yleisesti maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut 4 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kasvanut 18 prosenttia.

Ruotsi

 - Alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on vähentynyt viimeisen vuoden aikana 12 prosenttia. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on vähentynyt 23 prosenttia.
- Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöllisten henkilöiden määrä on viimeisen vuoden aikana vähentynyt prosentin. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kuitenkin lisääntynyt 51 prosenttia.
- Yleisesti maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä on vähentynyt prosentin. Viimeisten viiden vuoden aikana määrä on kuitenkin kasvanut 13 prosenttia.

Lisätietoja:
Juha Airaksinen
toimitusjohtaja
Bisnode
P. 040 5442670

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode