Menu
Selvitys 29.4.2015

Vihervasemmistokupla ei näy kulttuuriväen äänestystuloksessa pääkaupunkiseudulla

Markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnoden Tilastokeskuksen tietokannasta analysoimien tietojen mukaan vaalien jälkeinen julkinen keskustelu pääkaupunkiseudun kulttuuriväen vihervasemmistokuplasta ei pidä paikkaansa. Kokoomuksen kannatus on pääkaupunkiseudulla huomattavasti keskimääräistä korkeampi kulttuuriväen suosimissa kaupunginosissa.

Kymmenessä suosituimmassa kaupunginosassa kokoomuksen kannatus on 34,5 prosenttia, kun koko pääkaupunkiseudulla kokoomusta kannatti 26,4 prosenttia äänestäneistä. Vihreiden kannatus kulttuuriväen kymmenessä suosituimmassa kaupunginosassa on 16,7 prosenttia, kun koko pääkaupunkiseudulla vihreät sai 15,4 prosenttia äänistä.

Kulttuuriväki asuu pääkaupunkiseudulla kaupunginosissa, joissa mediaanitulot ovat keskimääräistä korkeampia. Pääkaupunkiseudulla on kahdeksan kaupunginosaa, joissa kulttuurialalla työskentelevien osuus on yli 10 prosenttia asukkaista. Helsingissä näihin alueisiin kuuluvat Puotinharju, Maunula, Kulosaari ja Töölö. Espoossa Jousenkaari-Hakalehto, Mäkkylä ja Vallikallio ja Vantaalla Hämevaara.

Kallio ei olekaan kulttuuriväen kehto

Julkisessa keskustelussa kulttuuriväen asuinpaikaksi on usein mielletty itäisessä kantakaupungissa sijaitseva Kallio. Bisnoden tutkimuksen mukaan tämä mielikuva ei kuitenkaan pidä paikkansa. Kalliossa kulttuurialan työntekijöiden osuus on 3,6 prosenttia asukkaista koko Helsingin keskiarvon ollessa 3 prosenttia.

Sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton kannatus puolestaan laskee selvästi sen mukaan, mitä enemmän kaupunginosassa asuu kulttuuriväkeä. Sosialidemokraattien kannatus kulttuuri- ja taiteilijaväen asuttamissa kaupunginosissa on 12,5 prosenttia, kun koko pääkaupunkiseudulla sosialidemokraatit saivat 16,1 prosenttia äänistä. Vasemmistoliitto puolestaan sai kulttuuriväen kaupunginosista 5,9 prosenttia äänistä, kun koko pääkaupunkiseudulla vasemmistoliiton osuus äänistä oli 7,4 prosenttia.

Miten selvitettiin: Bisnode vertasi pääkaupunkiseudun äänestystuloksia kaupunginosien demografisiin muuttujiin. Aineistona käytettiin Tilastokeskuksen postinumeroaineistoa sekä Tilastokeskuksen eduskuntavaalien tuloksia. Tilasto työntekijöiden toimialoista perustuu Tilastokeskuksen toimialaluokitteluun. Selvityksessä on tarkasteltu väestöä, joka työskentelee Tilastokeskuksen mukaan taiteiden, viihteen tai virkistyksen parissa.

Lisätietoja:
Pär Österlund
Marketing Director
BISNODE
Puh: +358 9 7511 9100
Sähköposti: par.osterlund@bisnode.fi

Markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnode kerää ja jalostaa tietoja ihmisistä, yrityksistä, ajoneuvoista, kiinteistöistä ja rakennuksista. Tietoja käytetään mm. asiakasrekisterien päivityksiin, markkinoinnin kohdentamiseen ja riskienhallintaan.

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode