Menu
Selvitys 9.7.2015

Nyt investoidaan ihmisiin – Suomen suurimmat yritykset pyrkivät asiantuntijaorganisaatioiksi

Suomen suurimmat yritykset ovat onnistuneet luovimaan vaikeassa taloustilanteessa varsin hyvin – 500 suurimman yrityksen tila on selkeästi elinvoimaisempi kuin vuonna 2013. Uuden ajan yrityskulttuurista puolestaan kertoo innokas investointi aineettomaan pääomaan.

Markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnoden selvityksessä tarkasteltiin vuoden 2014 tilinpäätöstietojen perusteella Suomen 500 suurimman yrityksen taloudellista kehitystä vuodesta 2013. Maan suurimmat yritykset toimivat tukku- ja vähittäiskaupassa, teollisuuden alalla, sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollossa sekä jäähdytysliiketoiminnassa ja informaatio- ja viestintäalalla.

Selvitys paljasti suurimpien yritysten trimmanneen selvästi toimintaansa viime vuosista. Kokonaisuudessaan top 500 -yritysten liikevaihto oli laskenut vuodesta 2013 noin 7 miljardia euroa, mutta liiketulokset olivat parantuneet. Samalla yritysten velkaantuneisuus on pienentynyt ja omavaraisuusasteet kasvaneet prosenttiyksiköllä 41 prosentin tuntumaan.

– Tulokset ovat rohkaisevia, sillä ne kertovat yleisesti yritystoiminnan vakaudesta ja yritysten paremmista puskureista huonojen aikojen varalle. Aineettomaan pääomaan investointi puolestaan kertoo aikamme yrityskulttuurista, jossa panostetaan koneiden sijasta ihmisiin, Bisnoden ekonomisti Tarik Hossain toteaa.

Työntekijöitä vähennetty – henkilöstökulut kasvaneet

Vuodesta 2013 suuryritykset ovat vähentäneet henkilöstöään noin 3400 henkilöä. Samalla palkka- ja henkilöstökulut ovat kuitenkin kasvaneet. Ilmiön takana on yritysten pyrkimys muuttaa henkilöstörakennettaan asiantuntijaorganisaatioiden suuntaan. Suomen suurimmissa yrityksissä henkilöstö on hyvin koulutettua, ja heillä on korkeampi palkka verrattuna matalammin koulutettuihin.

– Todennäköisesti tuottavuutta on pyritty lisäämään palkkaamalla korkeasti koulutettuja henkilöitä. Osittain tämä ratkaisu myös todella näkyy nyt liiketulosten kasvuna, Hossain Bisnodelta toteaa.

Lisätietoja:
Tarik Hossain
Ekonomisti, analyytikko
Bisnode Finland Oy
p. 040 7333519
sähköposti: tarik.hossain@bisnode.com

Matti Rahikka
Kehitysjohtaja
Bisnode Finland Oy
p. 0400 439960
sähköposti: matti.rahikka@bisnode.com

Markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnode kerää ja jalostaa tietoja ihmisistä, yrityksistä, ajoneuvoista, kiinteistöistä ja rakennuksista. Tietoja käytetään mm. asiakasrekisterien päivityksiin, markkinoinnin kohdentamiseen ja riskienhallintaan.

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode