Menu
Tiedote 11.3.2014

Naiset eivät juhli yritysten johtopaikoilla Pohjoismaissa - Suomi pitää tilastojen perää

Naisten osuus pörssiyritysten toimitusjohtajina on edelleen häviävän pieni Pohjoismaissa. Naistoimitusjohtajia on alle 7 prosenttia niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin.

Sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu pohjoismaisessa yritysjohtajistossa kovin nihkeästi. Naisten osuus yritysten johtopaikoilla on häviävän pieni, kun katsotaan naispuolisten toimitusjohtajien määrää.

Ruotsissa naistoimitusjohtajia on eniten, 6,6 prosenttia. Pörssiyhtiöitä on 454 ja niistä kolmessakymmenessä on toimitusjohtajana nainen.

Norjassa 3,6 prosenttia toimitusjohtajista on naisia. Pörssiyhtiöitä on 193 ja niistä seitsemässä on naistoimitusjohtaja.

Suomessa luvut ovat vielä pienemmät, sillä naistoimitusjohtajien osuus jää 1,6 prosenttiin. Yhteensä 124 pörssiyhtiössä on vain kaksi naistoimitusjohtajaa: Suominen Oyj:ssä Nina Kopola ja Dovre Group Oyj:ssä Tarja Leikas.

- Tämä tilanne tosin muuttuu pian, sillä Dovren uudeksi toimitusjohtajaksi on nimetty Patrick von Essen. Tarja Leikas hoitaa toimitusjohtajan roolia väliaikaisesti, kertoo toimitusjohtaja Juha Airaksinen Bisnode Finland Oy:stä.

Ruotsia on totuttu pitämään edelläkävijänä sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvissä asioissa, ja sama trendi näkyy nyt myös suuryritysten johtopaikoilla.

- Naistoimitusjohtajien osuus on vielä pieni kaikissa kolmessa maassa, mutta erityisesti Ruotsin osalta suunta on oikea, Airaksinen sanoo.

Naiset johtavat pienempiä yrityksiä

Naistoimitusjohtajat ovat vastuussa keskimäärin pienemmistä yrityksistä kuin miespuoliset kollegansa, kun yhtiön kokoa mitataan liikevaihdon osalta.

Ruotsissa naisten johtamien yhtiöiden liikevaihto on yhteensä 4258 milj. € eli 1,5 prosenttia kaikkien pörssiyhtiöiden liikevaihdosta.

Norjassa naistoimitusjohtajien johtamien pörssiyhtiöiden liikevaihto on yhteensä 1591 milj. € eli 0,8 prosenttia kaikkien pörssiyhtiöiden liikevaihdosta. Suomessa vastaavat luvut ovat 278 milj. € ja 0,15 prosenttia.

Luvut ovat peräisin Bisnoden tilastoista.

Lisätietoja:
Pär Österlund
markkinointijohtaja
Bisnode Finland Oy
p. 0400 525 966
www.bisnode.com


Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode