Menu
Artikkeli 15.1.2015

Katso, millä alueilla huonekorkeus nostaa asunnon arvoa neliöhintavertailussa

Helsingissä asuntojen neliöhintoja verrataan ahkerasti, mutta harvempi tulee esimerkiksi asuntokaupoilla tarkastelleeksi huoneiston tilavuutta neliöhintaan vaikuttavana tekijänä. Monen mielestä huonekorkeus lisää asumismukavuutta, mutta selvityksen mukaan se muuttaa myös Helsingin kaupunginosien välistä neliöhintoihin perustuvaa listausta.

Helsingin hinnaltaan hulppeimmat neliöt sijaitsevat Kaartinkaupunkissa, Kaivopuistossa ja Punavuoressa. Luottotietoyhtiö Bisnoden kaupunginosavertailun mukaan huonekorkeus ei näillä alueilla juuri hetkauta neliöhintaa. Kruunuhaassa ja Kamppi-Etu-Töölössä huonekorkeus on arvostettua, ja alueiden sijoitus nousee ”kuutiorankingissa” yhden pykälän pelkkään neliöhintaan verrattuna, kun taas Katajanokan sijoitus vastaavasti laskee yhden.

Kartan vihreillä alueilla huonekorkeus nostaa asunnon arvoa, punaisilla laskee, muilla ei vaikutustaKartan vihreillä alueilla huonekorkeus nostaa asunnon arvoa, punaisilla laskee, muilla ei vaikutusta.

Huonekorkeutta on perinteisesti pidetty vanhempien arvoasuntojen hyveenä, mutta toisaalta myös uudisrakentamisen trendinä. Tämä näkyy osittain myös Bisnoden kaupunginosavertailussa. Huonekorkeus vaikuttaa positiivisesti muun muassa kehittyvien asuinalueiden, kuten Hermannin ja Etelä-Vuosaaren sijoittumiseen listauksessa.

Asunnon tilavuuden perusteella tehdyn tilaston suurimpia häviäjiä puolestaan ovat Oulunkylä, joka putoaa neliöhintalistaukseen verrattuna seitsemän sijaa, Pitäjänmäki ja Puotila joiden pudotus on viisi sijaa ja Etelä-Haaga, joka putoaa neljä sijaa.

– Suomessa on totuttu tuijottamaan tiukasti neliöhintaa, vaikka se ei kuitenkaan kerro asunnon arvosta koko totuutta. Lisäksi on hyvä muistaa, että vanhoissa taloyhtiöissä pinta-aloja ei ole välttämättä tarkkuusmitattu, joten todellinen neliöhinta voi tulla yllätyksenä tarkastusmittauksen yhteydessä, Bisnoden toimitusjohtaja Juha Airaksinen muistuttaa.

Faktaa: Näissä postinumeroissa huonekorkeus vaikuttaa vertailussa positiivisesti – ja näissä negatiivisesti.

Kun kaupunginosien välillä tapahtuvaan neliöhintavertailuun otetaan mukaan asuntojen huonekorkeus, se muuttaa osittain kaupunginosien välistä neliöhintoihin perustuvaa rankingia.

Suurimmat nousijat:
00580, Hermanni, nousu 6 sijaa
00980, Etelä-Vuosaari, nousu 6 sijaa
00700, Malmi, nousu 6 sijaa
00380, Pitäjänmäki, nousu 4 sijaa
00790, Viikki, nousu 4 sijaa

Suurimmat laskijat:
00630, Oulunkylä, lasku 7 sijaa
00370, Pitäjänmäki, lasku 5 sijaa
00910, Puotila, lasku 5 sijaa
00320, Etelä-Haaga, lasku 4 sijaa

Näin vertailu tehtiin: Kaupunginosien neliöhintavertailuun otettiin mukaan asuntojen tilavuus (huonekorkeus) laskemalla postinumeroille kerrostalojen keskimääräiset huonekorkeudet, hakemalla Tilastokeskuksesta postinumeroiden vuoden 2014 keskimääräiset neliöhinnat ja kertomalla ne huonekorkeudella. Näin saatiin alueen kuutiohinta, jota voitiin verrata neliöhinnan kanssa.

Markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnode kerää ja jalostaa tietoja ihmisistä, yrityksistä, ajoneuvoista, kiinteistöistä ja rakennuksista. Tietoja käytetään mm. asiakasrekisterien päivityksiin, markkinoinnin kohdentamiseen ja riskienhallintaan.

Lisätietoja:
Pär Österlund
Marketing Director
BISNODE
Puh: +358 9 7511 9100
Sähköposti: par.osterlund@bisnode.fi

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode