Menu
Blogi: Pär Österlund

Uusi opas toimittajariskeistä: Kauhun tasapaino

Kirjoitimme kollegani Johanna Suomelan kanssa oppaan toimittajariskeistä. Kauhun tasapaino saapui juuri painosta ja niteestä ylpeinä päätimme julkaista johdannon luettavaksi suoraan blogissamme.

" Tämä opas on kirjoitettu yritysten hankintojen parissa suoraan ja epäsuoraan työskenteleville, kuten tulosvastuullisille johtajille, jotka haluavat saada suurempia lukuja viimeisen viivan alapuolelle. Opas toimii erinomaisena apuvälineenä myös sellaisille ostajille, jotka tekevät ostamista oman toimensa ohella ja haluavat saada tekemiseensä enemmän ryhtiä ja järjestelmällisyyttä. Hankinnan ammattilaisille opas toimii sisäisen myyntityön välineenä, jonka avulla voi selittää kollegoilleen miksi ostaminen on tärkeä toiminto.

Ostamisen tärkeys selittyy yksinkertaisen talousmatematiikan avulla. Tulos on yhtä kuin tulot miinus menot. Tulot tulevat myynnistä ja menot tarkoittavat ostoja. Jos myynti on kunnossa, liiketuloksen koon määrää ostotoiminnon kyvykkyys. Tärkeä osa ostamista on toimittajien valinta ja toimittajiin liittyvien riskien hallinta.

Toimittajariskit ovat hyvin erilaisia riippuen siitä, minkälaisia ostot ovat. Bulkkia kahmivan yrityksen ei tarvitse olla yhtä kiinnostunut toimittajistaan, kuin erikoisempia komponentteja tarvitsevan yrityksen. Palasaippuaa saa mistä vaan, eivätkä hinta tai toimitusaika yleensä muodosta estettä pikaiselle toimittajan vaihdokselle. Mutta yritäpä samaa temppua vaikka panssarivaunun putken tai lentokoneen laskutelinejärjestelmän kanssa. Enää ei ostajaa hymyilytä.

Perinteinen tapa hallita toimittajariskejä on toimittajien tapaaminen, tiloihin tutustuminen ja ylipäätään silmämääräisen arvioinnin tekeminen. Eli puhekielisesti mutu. Se on tärkeä työkalu ostajan työkalupakissa, mutta ei yksinään riitä. Omaa näppituntumaa kannattaa täydentää muiden keräämillä faktoilla esimerkiksi yrityksen taloudellisesta tilasta ja sen suunnasta. Jollekin yritykselle vaikeuksissa kamppaileva toimittaja voi olla kelvollinen valinta, vaikka sama toimittaja tarkoittaisi toiselle ostajalle katastrofaalista erhettä.

Hyvä ostaja tietää, millaisia ostamisen riskejä juuri hänen yrityksensä liiketoimintaan liittyy. Sen perusteella hän osaa määritellä, millainen toimittaja on hyvä toimittaja juuri hänelle. Kaikkia ostajia yhdistää se, että he joutuvat tekemään ostopäätöksiään osin vaillinaisin tiedoin. Silloin uusien tietolähteiden käyttöönotto ei tee tulevista päätöksistä ainakaan huonompia.

Tämä opas on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa käydään läpi minkälaisia tyypillisiä liiketoiminnan ongelmia hyvällä toimittajariskien hallinnalla voi välttää. Toisessa osassa tarkastellaan yleisiä sudenkuoppia itse ostotoiminnassa. Kolmannessa osassa tarjotaan vinkkejä heille, jotka haluavat tehdä uusien toimittajien valinnasta järjestelmällisempää ja tehokkaampaa."

Tilaa koko opas luettavaksi PDF-muodossa tai paperille painettuna »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode