Menu
Blogi: Pär Österlund

Tulevaisuuden ammatti:SAP-arkeologi

Master Data Management –seminaarissamme Ari Hovi lanseerasi uuden ammatin, SAP-arkeologin. SAP-arkeologi on erikoistunut tietoarkeologi. Entä mitä tietoarkeologi tekee? Tutkitaan asiaa.

MDM-seminaari

Wikipediassa arkeologista kirjoitetaan seuraavasti: 

”Arkeologi tutkii entisaikojen ihmisiä ja heidän maaperään jättämiään jälkiä.” 
Tätä määritelmää ei tarvitse paljoa muuttaa, jotta saadaan tietoarkeologi: 

”Tietoarkeologi tutkii entisaikojen työntekijöitä ja heidän tietojärjestelmiin jättämiään jälkiä.” 
Kuin kivikautinen kylä hautautuu mutavyöryjen ja jääkausien alle, hautautuvat myös tietojärjestelmään tallennetut tiedot versiopäivitysten, tietomallimuutosten ja yrityskauppojen alle. Vaatii kovaa työtä saada siitä sekamelskasta selkoa. 

Tietojen hautautuminen tapahtuu askel kerrallaan. Ihmiset vaihtuvat ja tietojen säilyttämisen syy unohtuu. Niiden päivittäminen lakkaa. Vanhojen tietojen päälle kasataan uusia tietoja. Välillä siivotaan. Sitten yhdistetään kahden yrityksen järjestelmät. Eikä kukaan enää muista, että juuri tällä paikalla oli kivikautena kokonainen kylä. 

Siinä missä arkeologi kuorii huolellisesti ja varovaisesti maakerroksia pois muinaisjäänteiden päältä, tietoarkeologi kuorii sovelluskerroksia ja käyttöliittymiä pois tietojen päältä. Lopulta paljastuu uusia tietoja, joiden avulla liiketoiminnan kehittymistä voidaan ymmärtää paremmin. 

Yksi suuri ero arkeologin ja tietoarkeologin välillä kuitenkin on. En usko, että arkeologi koskaan löytää niin hyväkuntoista asumusta, että haluaisi muuttaa siihen asumaan. Tietoarkeologi sen sijaan löytää käyttökelpoista tavaraa tämän tästä. 


Pär Österlund Pär Österlund vastaa Bisnodella digitaalisten markkinointipalveluiden kehittämisestä. Hän aloitti Bisnodella vuoden 2013 alussa, kun yhtiö osti Esendra Oy:n liiketoiminnan.
Lue lisää »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode