Menu
Blogi: Johanna Suomela

Totuus löytyy Googlesta. Vai löytyykö?

Muinoin sanottiin että totuus löytyy kaurapuurosta. Itse uskon kaurapuuroon edelleen, pakastemustikkaryydityksellä. Nykyisin sanotaan että mikään ei ole niin tärkeää kuin googlettaminen, eikä sekään ole tärkeää.

Paitsi maailman suosituin ja tunnetuin hakukone, on Google myös internetselain ja kierrätyspioneeri. Kuka muu kuin tämä mammutti olisi pystynyt kierrättämään Summan paperitehtaan? Google on nykyihmisen kirjasto, karttapalvelu, uutisankkuri, lääkärin vastaanotto, vertaistukikeskus, kuva- ja juorutoimittaja sekä analytiikka- ja käännöstoimisto. Mutta tietääkö tuo elämäämme monin tavoin helpottava Isoveli kuitenkaan kaikkea?

Remonttia tehnyt Pientalo-Pate googletti remonttitarvikkeita. Löytyikin runsaasti osumia luotettavanoloisille sivustoille. Tarvittavien tarvikkeiden toimittajaksi valikoitui yritys jolla oli edullisimmat hinnat. Kun vielä maksukin hoitui etukäteen, helposti ja mukavasti pankkitunnusten avulla, ei muuta kuin odottelemaan saapumisilmoitusta. Sitä ei kuulunutkaan, pitkään aikaan. Vesi virtasi Vantaassa ja työmaa seisoi.

Olipa kerran suomalainen teollisuusyritys jolla oli englantilainen yhteistyökumppani. Yhteistyö toimi vuosia kuin junan vessa muinoin, vailla moitteen sijaa. Toimitukset tulivat ajallaan ja tavara oli prikulleen sellaista kuin oli sovittu. Eräänä päivänä Härmään tuli jobinpostia kanaalin takaa. Valumuotilla tehtävän osan hinta nostettaisiin kaksinkertaiseksi – tai osan valmistajalla olisi edessään vararikko, tuttavallisemmin konkurssi. Koska huonot uutiset tulivat yllätyksenä, eikä korvaavaa toimittajaa osalle ollut mahdollista nopeasti löytää, ei vaihtoehtoja ollut. Suomalaisyrityksen valmistaman lopputuotteen valmistuskustannukset kohosivat merkittävästi.

Pientalo-Pate sai lopulta, viikkojen odotuksen jälkeen, remonttitarvikerahansa takaisin. Konkurssin partaalla kiikkunut, tyylikästä sivustoa ylläpitänyt yritys ei ollut saanut omilta tavarantoimittajiltaan enää toimituksia, mutta rikosilmoitusuhan alla sai kaavittua kirstunsa pohjalta rahat Paten maksun palautukseen.

Mitä yhteistä on näillä kahdella esimerkillä? Kotimaa ja se että oman suorituksen onnistumisen esteenä ei heikoin lenkki ollutkaan oma työpanos, vaan valitun tavarantoimittajan taloudellinen ahdinko. Molempia esimerkkejä yhdistää myös ratkaisu. Mikäli toimittajien taloudellinen tila olisi ollut etukäteen tiedossa, olisi mielipahalta ja rahan sekä ajan haaskaukselta vältytty. Uuden ajan päivitetty sanonta kuuluukin: Mikään ei ole niin tärkeää kuin luottotietojen tarkistus, ja erityisesti jatkuvien yhteistyökumppanuussuhteiden ajantasainen valvonta.

Raha on nopea opettaja ja etenkin konkurssi-hukkaan heitettynä nopeuttaa oppimistuloksia. Teollisuusyrityksellekin riitti yksi kantapään kautta hankittu kokemus. Yritystä joka seuraa alihankkijoitaan 24/7 ei yllätetä housut kintuissa.

Siinä missä uusi laskutusasiakas pujotetaan luotto-osaston tarkkasilmäisten portinvartijoiden hallinnoiman avaimenreiän läpi, tulee 80 prosenttia luottotappiosta edelleen olemassaolevista yhteistyökumppanuussuhteista. Elämme kiristyvän kilpailun ja kaventuvien marginaalien aikaa. Organisatorista läskiä on niistetty pois toiminnallisista ja taloudellisista syistä, joillain toimijoilla vaanii jo lihaskato. Juuri nyt olisi erityisen harmillista jos kipein keinoin saadut säästöt ja tulosparannukset hupenisivat kartoittamattomiin toimittajariskeihin.


Johanna Suomela

Johanna Suomela toimii Bisnode Finlandissa avainasiakaspäällikkönä. Hän tuli Dun & Bradstreet Finlandiin suoraan Italiasta vuonna 2004.
Lue lisää Johannasta täältä »

Seuraamme puolestasi sidosryhmiisi kohdistuvia muutostietoja. Lue lisää Bisnoden valvontapalveluista.

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode