Menu
Blogi: Johanna Suomela

Päivän vaarallisimmat silmänräpäykset - merkintöjä työmatkaliikenteestä

Saatat muistaa jopa missä olit kuullessasi Prinsessa Dianan tapaturmaisesta kuolemasta Pariisin Pont de l´Alman maantietunnelissa. Entä muistatko kotimaista traagista suojatieturmaa reilun kymmenen vuoden takaa? Kiireinen Audi-mies ajoi Helsingin Huopalahdentiellä yhdeksänvuotiaan koulutytön kuoliaaksi. Törmäyksen voimasta pienen tytön ruumis lensi parinkymmenen metrin päähän.

Muistan tapahtuman kuin eilisen päivän – koska ylitän turmasuojatien lähes joka päivä.

Moni kanssa-autoilija ei tunnu muistavan. Kasvoton ankeuttaja seisoo Ulvilantien risteyksessä yhä. Viikate heiluu lähes päivittäin, onneksi pitkään aikaan ei ole osunut. Silti uusi onnettomuus on vain ajan kysymys.

Ratin takaa olen todistanut törkeän piittaamattomia punaisia päin ajoja, milloin minkäkin merkkisellä autolla. Yhdistävää tekijää, merkkiä tai väriä ei rikosvälineillä ole ollut. Sillä rikoshan se on. Lapsia on kuollut jo keltaisille kiihdyttäessä.

Eräällä pientä Citroênia kuljettavalla oli niin kiire, samoin farmari-Volvolla. Mikä on se kaikenvoittava kiire joka saa muulloin täysjärkiseltä vaikuttavan ihmisen kiihdyttämään päin punaisia? Vaikka Turun moottoritien alkupää houkuttelisikin yhden valoristeyksen päässä, muutaman kymmenen sekunnin ajansäästöä luvaten?

Edes liikennevalojen ja nopeusrajoitusten kunnioitus ei takaa työssään autoilevalle tapahtumatonta työmatkaa. Vanhan viidakon selviytymisneuvon mukaan liikenteessä pitää suhtautua kaikkiin muihin tielläliikkujiin kuin he olisivat kuuroja, sokeita tai hulluja. – Mainittakoon että tällä ei suinkaan haluta loukata kuulo- eikä näkövammaisia, eikä myöskään mielenterveyskuntoutujia. Se pieni Munkkiniemen suuntaan pyöräillyt poikanen ei suurella todennäköisyydellä kuulunut mihinkään mainituista havaintorajoitteisista ryhmistä - mutta kiihdytti silti pyöränsä täyteen vauhtiin päin suojatien punaisia, vaikka me autoilijat olimme jo vihreillä kääntymässä törmäyskurssille. Kenties hänelläkin oli vain aikuisten mallin mukainen kiire? Onnekseni minulla ei ollut.

On valitettavan ymmärrettävää että pikkukoululaisen vasta kehittymässä oleva arviointi- ja havainnointikyky ei takaa turvallista koulumatkaa. Tosin lähes päivittäin kaupunkiliikenteessä näkee kaikenikäisiä jalankulkijoita kävelemässä hajamielisesti ”sokeina”, eteensä katsomatta – katse älypuhelimen näyttöön liimaantuneena. Osalla vielä musiikki soi ”kuuroissa” korvissa niin, ettei ympäristön äänimaisemasta ja ympärillä tapahtuvista asioista ole minkäänlaista ymmärrystä. ”Hulluus”, henkinen poissaolo liikennetilanteissa aiheuttaa ennalta-arvaamattomia tilanteita, ja on hengenvaarallista meille kaikille kulkuvälineestä riippumatta.

Bisnode autonvaihtoennuste osaa ennustaa milloin automme ovat vaihtumassa,  onnettomuuspäiväämme ei. Aivan varmasti keltaisilla kiihdyttäville se on edessä todennäköisimmin kuin jarrua painaville.

Liikenneturvan tuorein jalankulkijoiden tieliikenteessä tapahtuneiden henkilövahinkojen tilastokatsaus (31.7.2014) on karua luettavaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana jalankulkijoiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista kaksi kolmesta tapahtui taajamassa. Karmeinta on se että uhreista 38 % kuoli suojatiellä, jossa myös yli puolet jalankulkijoiden loukkaantumisista tapahtui. Joka kolmas tieliikenteessä loukkaantunut jalankulkija oli lapsi tai nuori. Kuolemantapauksista lähes puolet tapahtui pimeissä olosuhteissa, joten osa niistä olisi ollut estettävissä yksinkertaisella mutta nerokkaalla keksinnöllä - heijastimella.

Laitetaan siis heijastimet heilumaan niin vastuullamme oleville polvenkorkuisille pikkuihmisille kuin muunkin pituisille, omaa takkiamme unohtamatta. Kesän pian sammuessa, aamujen ja iltojen sysipimeässä ei edes katuvalaistulle suojatielle syyssateessa astuvaa, heijastimetonta kulkijaa todellakaan näe Sokea Reetta – eikä valitettavasti usein kukaan muukaan.

Ja kukako olen tästä paasaamaan? Olen sen Audin kuljettaja joka pysähtyy suojatien eteen. Jo keltaisilla. Pysähdythän sinäkin? Moni pieni eskarilainen ja ekaluokkalainen on juuri nyt liikkeellä ensimmäistä kertaa, turvallisen aikuisen huolenpidon ulottumattomissa. Tehdään yhdessä suojatiestä taas turvallinen.


Johanna Suomela

Johanna Suomela toimii Bisnode Finlandissa avainasiakaspäällikkönä.
Lue lisää Johannasta täältä »

Lue kaikki blogikirjoituksemme ».

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode