Menu
Blogi: Kristina Lönnqvist

Ostatko yritykseltä vai ihmiseltä?

Tuotteet ja palvelut ovat harvoin ainutlaatuisia ja vastaavia tarjoaa myös moni muu yritys. Hintatekijä toki nousee keskusteluissa erityisesti tänä päivänä merkittäväksi, mutta lopulliseen päätökseen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi yksilöllinen ja asiakaslähtöinen palvelu.

Tärkein myyjän ominaisuus on asiakkaan kuunteleminen ja asiakkaan tarpeeseen sopivan ratkaisun löytäminen. Tähän liittyy myös rehellisyys. Asiakas saattaa haluta joskus kalliinkin ratkaisun, joka ei kuitenkaan ole se paras vaihtoehto. Myyjällä tulee tällöin olla tarpeeksi rehellisyyttä kertoakseen, että asiakas ei joko tarvitse haluamaansa ratkaisua tai edullisempi vaihtoehto sopii asiakkaalle paremmin. Todennäköisesti myyjä tällöin voittaa sen kuuluisan ”osuuden asiakkaan sydämestä ja osuuden lompakosta”.

Asiakassuhdetta tulee myös hoitaa. Ei voi olla niin, että ennen kaupantekoa asiat hoidetaan ensiluokkaisesti ja asiakas huomioonottaen, mutta varsinainen toteutusvaihe onkin asiakkaalle pettymys. Hyvä asiakaspalvelu koostuu pienistä seikoista: asiakkaalle vastataan heti, tarjoukset annetaan nopeasti sovitussa aikataulussa, asiakkaan aikaisemmat toimenpiteet muistetaan ja asiakkaalle tarjotaan pieniä palveluksia, neuvoja ja konsultointia myös ilman eri veloitusta.

Keskitin yli kymmenen vuoden ajan lähes kaikki vaateostokseni samaan pieneen naistenvaatemyymälään. Toki myymälän tarjonta vastasi tarpeitani, mutta olisin saanut vastaavia asuja muualtakin. Suurin syy asiakasuskollisuuteeni oli myymälän omistaja Pirkko. Pirkolla oli muutamia aivan loistavia ominaisuuksia: hyvä muisti (tai asiakaskohtainen kirjanpito...) aikaisemmista ostoksista, jolloin pystyi tarjoamaan jotain vanhaan asuun sopivaa. Rehellisyys; hän pystyi aina reilusti sanomaan, ettei vaate ollut ihan hyvin istuva ja tyyliini sopiva, jolloin virheostoksia tuli harvoin. Pirkko tarjosi myös hyvin henkilökohtaista palvelua, saatoin saada sähköpostiviestin: ”löysin Pariisista ihan sinun näköisen jakun, haluatko tulla kokeilemaan”. Välillä hän tarjosi vilustumiseen teetä, joskus jopa juhlittiin kuohuviinillä.

Pirkon eläkkeelle jäämisen jälkeen olen etsimällä etsinyt vastaavaa asiakaspalvelua. Toistaiseksi ostan vaatteeni vähän sieltä ja täältä, samaa asiakasuskollisuutta eivät muut yrittäjät ole pystyneet aikaansaamaan.

Itse ainakin ostan aina ensisijassa ihmiseltä.


Kristina Lönnqvist Kristina Lönnqvist vastaa Suomen Bisnode-yhtiöissä myynnistä.
Lue lisää »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode