Menu
Blogi: Lauri Mähönen

Ostatko tunteella vai järjellä?

Nimimerkki Minimies kirjoittaa yleisellä verkkosivustolla:

Ostatko autosi tunteella vai järjellä? Itse ostin toukokuussa uuden Mini Cooper S:n tunteella. Ollaan vain kahden hengen avopari, joten tilalla ei suurta merkitystä, lisäksi auto sopi fiilikseltään tänne Helsingin keskustan alueelle. Autoiltua tulee joka päivä, lomallakin, pelkästä ajamisen hauskuudesta. Siis ostin auton, jossa ei ole pienintäkään järkeä, vaan sitäkin enemmän fiilistä ja tunnetta.

Toiset ostavat autonsa järjellä, tuloksena joku myyntitilastojen kärkimerkki farmarikorilla tms. Mikäs siinä, varsinkin jos tarvetta tilalle tms:lle tosiaan on.

Onko Minimies tavallinen suomalainen asiakas? Kajaanilainen autokauppias toteaa Ylen haastattelussa 28.1.2013, että auto ei ole enään status vaan se ostetaan tarpeeseen ja omaksi iloksi. Samaan hengenvetoon hän myöntää, että autoteollisuus on osa unelmateollisuutta, mutta toisaalla päätökseen vaikuttavat myös faktat ja turvallisuustekijät. Edellä kuvatun perusteella voi karkeasti päätellä, että ainakin suomalainen on rehellinen. Mutta millä perusteella olisit valmis harkitsemaan autoa seuraavan myynti-ilmoituksen perusteella:• Vuosimalli 2000• Ajettu vain 3500 kilometriä• Käytetty vain ykkös- ja peruutusvaihdetta.

Tunteella, järjellä vai silkasta uteliaisuuden halusta?

Referoin aiemmin blogitekstissäni asiakasuskollisuuteen autokaupassa Samasssa tutkimuksessa selvitimme karkealla tasolla myös tunnepohjaisia seikkoja (mm. merkin imago, autoliikkeen maine ja mainonta). Lisäksi pyysimme uskollisia asiakkaita arvottamaan järkipohjaisia seikkoja kuten laatu, hinta ja tekniset ominaisuudet.  

Tutkimustuloksia? Eräiden saksalaisten automerkkien ja yhden japanilaisen merkin osalta imago koetaan tärkeäksi ja sille annetaan korkea arvosana. Lisäksi analyytikon mukaan korrelaatio tärkeyden ja tyytyväisyyden välillä on merkitsevä. Toisaalta näiden merkkien osalta mainontaa ei koettu tärkeäksi. Timantteja takapihalla?

Ostatko tunteella vai järjellä

Ehkä yllättävin tutkimustulos tässä tarkastellussa on ranskalaisten automerkkien tulokset. Toisin kuin yleensä ajatellaan, näiden merkkien uskolliset autolijat pitävät hintaa tärkeänä tekijänä. Mainonta ja maine eivät nouse tärkeiden tekijöiden listalle.

Ostetaanko siis saksalaiset autot tunteella ja ranskalaiset autot järjellä? Näin on,  jos tosiuskollisia autoilijoilta kysytään. Mihin ryhmään itse kuulut? Tunteella, järjellä, fiiliksellä vai silkasta uteliaisuudesta? Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa – pikku, pikku Lauri...

ps. Auton myynti-ilmoitus on poimittu eräästä seminaariesityksestä. Auto oli ollut saaressa majakanvartijan käytössä. 


Lauri Mähönen Lauri Mähönen on asiakkuudenhallinnan moniottelija. Hän on toiminut DirektMedian ja sen edeltäjien palveluksessa kuutisen vuotta vuotta vastaten palveluiden kehittämisestä ja nykyään myynnistä.
Lue lisää Laurista täältä »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode