Menu
Blogi: Lauri Mähönen

Myy kohteesi naapuriasi fiksummin


Kohteen arviointi tänään, nyt ja heti


Käynti kohteessa, kuvaaminen ja videointi. Ilmoitus nettiin ja ehkä jopa printtiinkin. Riippuen myyjästä. Näin siis tänä päivänä laitetaan niin ajoneuvot kuin asunnotkin myyntiin. Ei siis kovin iso duuni. Vertailuhinnat saat kätevästi markkinapaikalta lukuisista eri portaaleista. Ei jää ainakaan hinnoittelusta kiinni. Ja yleensähän oma kohde on ainoa laatuaan Suomessa, mahdollisuus tosiostajalle.

Jos myyntiin laittaminen on näin helppoa, niin mitä osaamista tai hyötyä sitten välittäjästä on? Olipa hän sitten autokauppias tai kiinteistövälittäjä? Hyvä kysymys – riippuu varmasti omasta tavoitteestasi. Nopeat kaupat halvalla vai laatutietoiselle hyötyjä tarpeeseen?

Kohteen arvonmääritys wanhoina hyvinä aikoina

Ennen wanhaan kohteiden arvonmääritys oli taiteen laji. Vain harvat ja valitut voivat tai osaavat sen tehdä. Tutustutaan kohteeseen, sen historiaan, nykytilaan ja kurkistetaan tulevaisuuteenkin. Lisäksi kartoitetaan vastaavat kohteet, mikäli niitä ylipäätään on saatavilla.  Työn tuloksena kirjoitetaan arviointilomakkeet ja lähetetään asiakkaalle. Aika pitkä prosessi siis. Täysin manuaalinen. Ja ennen kaikkea kallis, ainakin jos kohteita on tuhansia. Kuluttajalle prosessi on lähes mahdoton.

Mitkä asiat vaikuttavat arvoon?

Kiinteistön arviointi tarkoittaa maa- ja vesialueen sekä niillä olevan omaisuuden ja niihin kohdistuvan oikean taloudellisen arvon tai arvovaikutuksen määrittämistä. Kiinteistöarviointi tarkoittaa sekä arvon että korvauksen arviointia. (Suomen Kiinteistöarviointiyhdistys ry:n Kiinteistöarviointisanasto, 1986)

Ajoneuvon arviointiin viitekehystä voi hakea esimerkiksi Tullin sivuilta. Tulli lähestyy asiaa teknisten tietojen sekä merkin ja mallin näkökulmasta. Näiden tietojen lisäksi Tulli laskee arvonalenemataulukon perusteella ajoneuvon arvon. Tullin tapauksessa arvoa käytetään siis määrättävän veron laskentaan.

Asiakkaina ja tekijöinä kohteiden arvonmääritykselle ovat usein mm. rahoitusyritykset, vakuutusyhtiöt ja kiinteistövälittäjät. Keskustelujen perusteella toimijoiden tarpeet ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia. Arvonmäärityksissä halutaan tietoja kohteen käytöstä, teknisistä ominaisuuksista kuten myös sijainnistakin. Nämä tiedot sopivat myös mainiosti yksittäiselle tekijälle joka arvioi oman kohteensa myyntiä.

Kiinteistökaupassa esimerkiksi edellä mainittujen lisäksi ovat etäisyydet palveluista, kaavoitukset tilanne jne. Perheet haluavat tietää päiväkodit, koulut, kaupat ja liikenneyhteydet. Onhan kyseessä kuitenkin useimmiten pitkätähtäimen investointi. Ja kaikesta huolimatta aika-ajoin kaavoitustilanteet nousevat tapetille, erityisesti uudet soranottoalueet.

Miten arvotan oman kohteeni?

Yritystoiminnan keskiöissä on luonnollisesti automaation lisääminen. Yksittäistapauksissa on luonnollisesti mahdollisuus käyttää enemmän aikaa ja siten osin laajemmin tietoakin. Tietoa löytyy julkisista lähteistä suhteellisen hyvin, tosin se on erittäin pirstoutunutta ja siten vain käsin yhdisteltävissä.

Kiinteistön arvioinnissa kauppahintoja voi arvioida eri portaaleissa. Erilaisia ”kuumuus” karttojakin löytyy. Hintaesimerkkeinä mm. asuntojen hinnat palvelu. Lisäksi tietoja alueen muista palveluista löytyy paljon. Espoosta löytyy esimerkiksi ajantasainen asemakaava eri palveluineen: http://kartat.espoo.fi/ims. Kiinteistöjen kauppahintoja taasen löytyy Maanmittauslaitoksen sivuilta. Näitä yhdistelemällä manuaalisesti saa varmaankin kokonaiskuvan yksittäisestä kohteesta.

Automatisoinnissa avainasiaksi nousee tietojen yhdistelymahdollisuudet. Yhdistelyyn tarvitaan usein yhteisiä ns. avaimia. Ylipäätään tietojen yhdistelyssä yleisimmin käytettyjä avaimia ovat esimerkiksi rekisteritunnus, alustanumero, kiinteistönumero, D-U-N-S jne.

Kannattava yksilöllinen arviointi – mahdoton tehtävä yritykselle?

Yritystoiminnan kannattavuuden näkökulmasta kohteiden arvottaminen tarjoaa lääkkeitä niin kasvun kuin kannattavuuden parantamiseen.

Kasvun agendalla kohteiden arvot tarjoavat mahdollisuuksia esim. yksilöllisiin tarjouksiin. Vakuutusyritys voi esimerkiksi hinnoitella vakuutuksen kohteeseen perustuen eikä yleisellä esim. alueeseen perustuvalla mallilla.

Kannattavuuden näkökulmasta hinnoittelun lisäksi tulee luonnollisesti automaation tuomat edut. Sen sijaan että tiedot käsiteltäisiin lomakkeina manuaalisesti tai puoliautomaattisesti niin ne voidaan hakea tietokannasta rajapintakyselyillä ja tarvittaessa yhdistää yrityksen omaan arvioon. Näin yksittäisen, hinnaltaan jopa 150-300€ maksavan arviointikäynnin sijaan kustannus putoaakin kymmenesosiin!

Jos yritys pystyy arvioimaan kohteita automaattisesti, niin pystyy siihen kuluttajakin useita lähteitä yhdistelemällä. Hyviä kauppoja.

Lauri Mähönen

Lauri Mähönen toimii Bisnodella myyntijohtajana.
Lue lisää Laurista täältä »

Bisnodelta löytyy rajapinta- ja integraatioratkaisu kaikkiin tarpeisiin»

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode