Menu
Blogi: Anttoni Wikström

Kyllä siellä Ruotsissa osataan!

Saimme kuin saimmekin viime vuosikymmenellä viimeinkin omat kotimaiset musiikkitähtemme maailman kartalle, vaikka aihetta epäiltiinkin vielä joskus hapuilevien rock-unelmieni aikaan aika tavalla.

HIM, Rasmus ja monet muut nousivat maailman tietoisuuteen epäilyistä huolimatta. ”Kyllä ne ruotsalaiset osaavat. On Abbaa ja Roxetteja ja vaikka mitä kaikkea. Oh!”.

Vaikka kotimainen itsetunto noin musiikillisessa mielessä edellisistä kotimaisesta menestystarinoista johtuen onkin nykyään korkeammalla kuin koskaan aiemmin, niin heittäydytäänpä kuitenkin vanhojen hyvien aikojen tähden vielä hetkeksi - vähän toiselta kantilta – ihan perinteisen naapurikateellisiksi.

Puhun nyt suomalaisista menestyskonsepteista. Tai oikeastaan niiden puutteesta. Aleksia pitkin kun kävellä tallustaa täällä syrjäisessä rannikkokaupungissamme, niin neliökilometrin matkalla löytyy ainakin H&M, Hemtex, Dinsko ja Gina Tricot. Ikea, Budget Teknik Magasinet, Claes Ohlson, ja muutama muu löytyvät vähän etäämpänä.

Kotimaisista tulee vastaan…eipäs tulekaan. Montako menestyksellistä suomalaisketjua juolahtaa sinun mieleesi? En minä keksi juurikaan. Ja työskentelen kuitenkin yritysinformaation parissa päivittäin.

Mikäs meitä oikein vaivaa? Innovointi on aina ollut melko vahvaa tuttavapiirissäni ja kovin hienojakin ajatuksia on tullut vastaan vuosien varrella. Jotkut ideoista ovat suoraan mainiota ja osa pikku jalostuksen kautta varmaan ihan käyttökelpoisia nekin. Keksijäpellejä siis löytyy, joten pidetään tätä puolta meillä vahvana.

Toisaalta ja toisaalta. Lähtökohdat ovat olleet naapurissa täsmälleen samat. IKEA starttasi vuonna 1943 yhden 17-vuotiaan ihmisen ideasta, ja hänestä tuli yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Ei kuningasajatus vaadi välttämättä huikeita pääomia, vaan perusinnovaatiota. Prosessin vieminen loppuun ja omaan asiaansa uskominen onkin sitten toinen juttu.

Mitä meiltä sitten oikein puuttuu? Rahoitusta? Rohkeutta? Edellisten yhdistelmää?

Käyköhän tässä kotimaisille pienille ja keskisuurille yrityksille vähän samaan tapaan kuin aloittelevalla rock-orkesterilla? Kappaleita hierotaan hulluuksiin saakka treenikämpillä täydelliseen muotoon, mutta sitten kun olisi viimeinkin aika markkinoida ja kaasuttaa tähteyteen, niin ollaankin jo niin hapoilla, auki ja kyllästyneitä koko alkuperäiseen ideaan, ettei hommasta tule oikein mitään.

Toinen mahdollisuus ideoiden katoamiseen matkan varrella voi olla melko… insinöörivetoinen maamme, josta ymmärtääkseni myös Nokiaa jossain kohdassa ruodittiin. Valmistetaan kyllä featureita ja näppäriä sovelluksia, mutta hukataan johtoajatus loppukäyttäjästä, eikä osata vastata tuotteen valmistuessa yksinkertasimpaankaan kysymykseen konseptista, käyttäjäystävällisyydestä tai interfacesta…designista nyt puhumattakaan.

Kuunnelkaa kavereita. Jalostakaa ajatuksia ja tehkää tekin menestyskonsepteja. Minäkin koitan miettiä.

Periksihän me ei naapurille anneta.


Anttoni Wikström Anttoni Wikström toimii Bisnodella asiakkuuspäällikkönä markkinointi- luottotieto- ja kohderyhmäinstrumenttien parissa.
Lue lisää »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode