Menu
Blogi: Sonja Lipponen

Keravan kollejakin oli enemmän kuin kohdennettua markkinointiviestintää

Monen vuoden vastustelun jälkeen, viime keväänä oli lopulta pakko antaa periksi. Oli aika etsiä kohtuullisemman hintaisia neliöitä ja oma piha ihmisen kokoisesta kaupungista, niin kuin Kerava itseään mainostaa. Oli edessä muutto Helsingistä Keravalle.

Tiedätkö sen tunteen, kun monta kuukautta kestäneen hurjan remontin jälkeen, muuttaminen on kerrassaan ihanaa. Pakkaaminen ja tavaroiden kuljettaminenkin tuntuu mahtavalta. Hienoa – jos tiedät, sillä minä en sitä tunnetta ole vielä kohdannut.

Entä, tiedätkö sen tunteen ja ajankäytön määrän, kun uudessa kotikaupungissa pääsee iloisesti etsimään uusia palveluita, remontti – ja sisustuskauppoja sekä harrastustarjontaa suurella uteliaisuudella ja vaivalla. No nyt polttaa täälläkin päässä.

Kuluttajamarkkinoinnista kiinnostuneena ja ammattini puolesta seurasin mielenkiinnolla, kuka minusta on kiinnostunut – uudesta Che keravalaisesta, jolle muutto aiheutti monta syytä tehdä hankintoja.

No, perusilmaisjakelua on tullut niin, että paperinkeräyskorin kahvat ovat koetuksella. Mutta täytyy myöntää, että olen äärimmäisen huono lukemaan lehden välissä tulevia mainoksia.

Kuukausi muutosta sain neljä juuri minulle kohdistettua kirjettä, jotka selkeästi johtuivat muuttamisestani. Paikallinen k-kauppias toivotti minut tervetulleeksi alueelle. Paikallinen pankki, urheiluliike sekä yksityinen lääkäriasema markkinoivat myös. Mutta edes oma pankkini ei lähettänyt mitään. Ehkä olin itsestäänselvyys suuren lainani kanssa.

Ja varsinkin kun nämä autoasiat ovat niin ajankohtaisia, niin olisin toivonut, että paikallinen autoliike olisi noteerannut lapsiperheen äidin, joka ajelee jo parhaat päivänsä nähneellä autolla. Mutta ei tullut tervetulotoivotusta keravalaisia renkaita potkimaan. Joten olen nähnyt seinää potkivia Keravan kollejakin enemmän kuin hyvin kohdennettua, elämäntilanteeni muutokseen liittyvää markkinointiviestintää.

Tämä on kerrassaan ihmeellistä, sillä viime vuonna meitä uusia kaupunkilaisia, muuttaneita, oli yhteensä 2721 henkilöä, joista eri talouksia oli 1703 kpl. Näistä talouksista lapsiperheitä muuttohetkellä oli 275 kappaletta. Tiedoksi muuten, että Kerava taitaa olla aika hedelmällistä seutua, sillä näistä muuttaneista talouksista lapsiperheitä on tällä hetkellä jo 425 kpl. Voidaan siis puhua mielenkiintoisesta ryhmästä ihmisiä – potentiaalisesta kohderyhmästä niin kuin markkinointipiireissä tämä joukko luokitellaan.

Olen siis joutunut huomaamaan, että monet keravalaiset yritykset, joita on muuten 2530 kpl, ovat täydellisesti piilotettu salaisuus niinkin pienellä paikkakunnalla kuin Kerava – niin vähän meteliä he pitävät itsestään uusia kaupunkilaisia kohtaan.

Tästä syystä olen paljon pohtinut puheita siitä, että markkinointi on murroksessa ja ihmisten ostokäyttäytyminen muuttuu ja digitaalisuus ottaa yhä enemmän jalansijaa markkinoinnin kohdentamisessa. Mutta digitaalisesti ei voi tehdä kaikkea ja ihan perusasioista ei kannata tehdä liian vaikeita. Tottahan se on, että perinteinen kohdennettu suoramarkkinointi ja esimerkiksi kirjeellä tai muulla mielenkiintoisella materiaalilla lähestyminen ei ole niin seksikästä kuin hienot radiokampanjat tai mainosspotit televisiossa. Mutta se on tehokasta – varsinkin silloin kun elämäntilanteen muutos antaa mahdollisuuden tehokkaaseen kontaktiin.

Hyvät yritykset – pienet ja suuret, markkinoikaa silloin, kun ajankohta on oikea. Kontaktoikaa tämä liian vähän hyödynnetty kohderyhmä, sillä monet kaupungin uudet asukkaat kartoittavat alueen tarjontaa salapoliisin lailla.


Sonja Lipponen Sonja Lipponen on 33-vuotias, ruuhkavuosiaan elävä, kuluttajamarkkinoinnista innostunut bisnodelainen.
Lue lisää »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode