Menu
Blogi: Riitta Fagerholm Mošić

Kansainvälistä meininkiä!

Kun minua pyydettiin mukaan kirjoittamaan tähän Bisnode-blogiin, olin kovasti innoissani. Pitkästä aikaa pääsisin kirjoittamaan ja jakamaan ajatuksiani sekä ideoitani suomeksi! Edellisestä kerrasta onkin jo aikaa.

Asun täällä Sloveniassa nyt kuudetta vuotta, enkä sinä aikana ole juuri suomea käyttänyt, paitsi tietysti ystävieni kanssa. Virallinen kommunikointi on hoitunut aina englanniksi. Niin myös työssäni Bisnodella.

Aloittaessani täällä vuonna 2010 kansainvälisten projektien kanssa työskentelyn, en puhunut juuri lainkaan sloveniaa, ruotsinkieleni oli ruosteessa ja saksan suoritetut peruskurssit eivät juuri lämmittäneet. Englannilla kuitenkin onneksi pärjäsi! Ja hyvä niin.

Jos jokaista yrityksemme kieltä pitäisi osata, saattaisi heikompaa pyörryttää, sillä Bisnode toimii tällä hetkellä Euroopassa 19 eri maassa, joissa jokaisessa puhutaan eri kieltä. Kaikkiaan lista on aika vaikuttava: Belgia, Bosnia ja Herzegovina, Hollanti, Itävalta, Kroatia, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro. Hassua kyllä, yhdenkään maan ensimmäinen virallinen kieli ei ole edes englanti!

Toki on myönnettävä, että valehtelisin, jos sanoisin, ettei muusta kielitaidosta ole hyötyä, mutta omasta kokemuksestani olen huomannut, että tärkein apu kommunikaatiossa – on halu ymmärtää. Vaikka puhuisimme samaa kieltä ja tulisimme samasta kulttuurista, ei missään asiassa päästä puusta pitkään, jollei molemmilla puolilla ole aito yritys päästä yhteisymmärrykseen. Ja tämä pätee kaikkiin kommunikaatiotilanteisiin.

Olen ollut onnekkaassa tilanteessa, että löysin nykyisen työnantajani, Bisnode Slovenian toimitusjohtajan Maria Anselmin juuri lopetellessani kansainvälistä maisterintutkintoani täällä Ljubljanan yliopistossa. Hän otti minut mukaan vetämään yhtä Bisnoden senhetkistä kansainvälistä projektia. Ennakkoluulottomana ja erittäin kansainvälisesti orientoituneena ihmisenä toimitusjohtajamme ei nähnyt ulkomaalaisen, slovenialaisittain miltei ummikon palkkaamista mitenkaan ongelmallisena, vaan pikemminkin mahdollisuutena. Niin, olihan hän itsekin saapunut maahan miltei samoissa puitteissa.

Ennakkoluulottomuus näkyy paitsi useissa kansainvälisissä hankkeissa, myös ihan meidän yrityksemme jokaisessa päivässä. Työskennellessäni taannoin hetken erään paikallisen projektin parissa, huomasin, ettei kansainvälisyyttä voinut paeta – tässä paikallisessa slovenialaisessa projektissa lähitiimissani oli yhdessä vaiheessa mukana italialainen, kroatialainen, serbialaiskreikkalainen ja suomalainen, eikä yhtään slovenialaista!

Nyt, kun Bisnode yhdistää kaikki palvelunsa koko Euroopassa yhden nimen alle, meitä tulee olemaan aika värikäs 3 000 ihmisen joukko, enkä itse voisi olla enemmän innoissani!

Kun vanhat siilot puretaan, saavat uudet ideat ja ajatukset tilaa hengittää. Olen vahvasti sitä mieltä, että mitä rikkaampi ja kulttuurisesti monipuolisempi pohja yrityksellä on, sitä helpompi sen on ymmärtää myös asiakkaitaan – ja ennen kaikkea avustaa uusissa aluevaltauksissa, olivat ne sitten kansallisia tai kansainvälisiä.

Avoin mieli ja positiivinen asenne vievät pitkälle. Asiat voi nähdä joko uhkina tai mahdollisuuksina. Ratkaisevaa on aina lähestymisnäkökulma.


Riitta Fagerholm Mošic Riitta Fagerholm Mošic on Vantaalla, Suomessa syntynyt, mutta joulukuusta 200 7 asti Sloveniassa asunut bisnodelainen.
Lue lisää »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode