Menu
Blogi: Sonja Lipponen

Jorma asiakasrekisterissä

Näin kesän kunniaksi ja juhannuksen jälkeisissä tunnelmissa, ajattelin kirjoittaa ihmisistä ja ennustamisesta - Jormasta ja muutamasta muusta. Tiesitkö, että Suomessa on tällä hetkellä 27 331 Jormaa? Jorma on suomalainen miehen etunimi, vaikka kyseistä nimeä on annettu
1900-luvun alusta alle kymmenelle naisellekin.

Vaikka nimi voi paljastaa niin kantajansa luonteenpiirteet, elintavat kuin kätketyn henkilöhistoriankin kertoo se myös paljon muuta. Esimerkiksi sen, mitä hyötyä nimestä voi olla asiakkuusmarkkinoijalle, joka haluaa tehdä segmentointia ja kohdentaa markkinointikampanjansa paremmin. 

Markkinoija ei pelkän nimen perusteella voi tehdä kohdennusta muutoin kuin lähettämällä onnittelut nimipäivän kunniaksi. Nimen ja muutaman muun tiedon perusteella voidaan kuitenkin päätellä ihmisen ikä ja sen avulla etsiä potentiaalista kohderyhmää omasta asiakasrekisteristä.

Jorma asiakasrekisterissä

Tämä ei ole tärkeää niille yrityksille, joiden tarjoomaan tai asiakassuhteeseen iällä ei ole mitään merkitystä. Ihan toisenlaisessa tilanteessa ovat kuitenkin ne yritykset, joiden tuotteet tai palvelut ovat tarkoitettu tietylle ikäryhmälle tai elämänvaiheessa oleville.

Käytännössä ikätieto löytyy väestötietojärjestelmästä ja sen avulla voidaan poimia kohderyhmiä ja kohdentaa kampanjoita juuri halutun ikäisiin ihmisiin. Ikätieto ei ole kuitenkaan tieto, jonka voisi viedä omaan rekisteriin. Tässä kohtaa tarvitaan ennustamista, joka saa analyytikonkin nilkkakarvat värisemään herkästi kuin perhosen siivet.

Otetaanpa esimerkki. Viime vuonna syntyneiden suomenkielisten tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi oli Ella. Poikien suosituin nimi oli muuten Onni – näin nice to know -tietona. Koska alaikäisille ei saa markkinoida, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, niin käsitellään nyt täysi-ikäisiä henkilöitä. Jos Ella asuu Ansatiellä Nummelassa hän on mitä todennököisimmin 30-vuotias. Mikäli Ella asuu Fiskaregatanilla Porvoossa hän on 75-vuotias.  Mikäli hän asuisi Puistotiellä Nauvossa hän on 78-vuotias ja Tykkitiellä Espoossa asuva kaimansa on puolestaan 21-vuotias. Aika merkittävä ero, vai mitä. 

Omalta osaltani ennuste osuu täydellisesti maaliinsa – Keravalla osoitteessani asuva Sonja on 33-vuotias. Torniossa asuva kaimani on 21-vuotias ja mikäli Närpiössä tai vaikka Pernajassa asuu Sonja-nimisiä – he ovat mitä todennäköisimmin syntyneet 1945. Miten tämä vaikuttaisi asiakassegmentointiin tai vaikka potentiaalin löytymiseen omasta rekisteristä?

Aina erot eivät kuitenkaan ole näin suuria. Mikäli siellä asiakasrekisterissä on Jorma tai useampikin, jotka viettävät tänään 26.6. nimipäiviään, ennuste osuu samaan mitä suurin osa meistä varmaan oletti. Jormat ovat lähempänä kuudenkympin villitystä kuin rippikoulua. Se, että asiakasrekisterissä on Jorma, on pelkästään positiivinen asia – silloin kun hän edustaa yritykselle hyvää asiakasta.

Onnea nimipäivänäsi Jorma!


Sonja Lipponen Sonja Lipponen on 33-vuotias, ruuhkavuosiaan elävä, kuluttajamarkkinoinnista innostunut bisnodelainen.
Lue lisää »

Tulosta

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode